Hopp til innhold

Fagstoff

Sleipe skurker og hete elskere

Actionfilmer er preget av spenning, voldsscener og en rask klipperytme. Et melodrama er en film som er preget av sterke følelser.
Scene fra James Bond-film

Actionfilm

Actionfilm er en filmsjanger som har fått navn fra det engelske ordet for handling, action. Handlingen i en actionfilm er gjerne preget av voldsomme hendelser, som blir drevet fram av hovedkarakterens (protagonistens) kamp mot tiden og motstanderne sine (antagonistene). Spektakulære slagsmål, biljakter, skytescener og eksplosjoner er faste ingredienser i slike filmer.

Actionfilmer er en gammel oppfinnelse, og vi finner slike virkemidler allerede i klassiske filmer som D. W. Griffiths The Birth of a Nation fra 1915. I nyere tid har blant annet filmene om James Bond vært drivende for denne sjangeren. Helten i Bond-filmene er en britisk etterretningsagent. Fram til begynnelsen av 1990-tallet handlet filmene mye om konflikter knyttet til den kalde krigen mellom øst og vest. Bond-filmene var kostbare produksjoner. Da Bond på et tidspunkt sluttet å kjøre Aston Martin og byttet til BMW, var grunnen rett og slett at BMW var villig til å betale så mye for denne produktplasseringen at filmselskapet ikke kunne si nei!

Actionfilmens signatur er vold og ødeleggelse. I den første Matrix-filmen tas dette ut i det parodiske, samtidig som det hele får karakter av å være en musikkvideo. Se "The Matrix Lobby Scene" på YouTube.

Kjærlighet og erotikk

De aller fleste fiksjonsfilmer inneholder en eller annen kjærlighetshistorie. Men i en del filmer er hovedkonflikten basert på de elskedes kamp for å få hverandre til slutt. Filmer om sterke følelser, undertrykt lidenskap og knuste hjerter tilhører sjangeren melodrama. Filmen Titanic er et klassisk melodrama, der forholdet mellom de to elskende overskygger historien om selve skipsforliset.

I erotiske filmer vises seksualitet som en vesentlig del av handlingen, men uten å vise så mye at det blir regnet som pornografi.

Et eksempel er filmen Sansenes rike, regissert av den japanske filmkunstneren Nagisa Oshima. Filmen forteller om et erotisk forhold mellom en geisha og mannen til eieren av det bordellet der geishaen arbeider. Handlingen viser seksuelle aktiviteter med hovedvekt på samleier. Samtidig er filmen også et psykologisk drama, der hovedpersonene tøyer grensene for hverandres seksualitet og følelsesliv på stadig mer utagerende måter.

Prøv selv!

Du lærer mye om filmsjangre gjennom å lage filmscener selv. I filmen Kjærlighet har elever ved Vågsbygd videregående skole og Vennesla videregående skole i fellesskap forsøkt seg på denne sjangeren:

CC BY-SASkrevet av Jon Hoem. Rettighetshaver: Senter for nye medier, Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 07.01.2018

Læringsressurser

Film og tv-sjangre