Hopp til innhold

Fagstoff

Musikkvideo: kort historikk

På 1980-tallet ble det utviklet et eget filmspråk for musikkvideo. Musikkvideoer brukes for å promotere musikk, men har etter hvert blitt en egen kunstform.
Paal Waaktaar, Magne Furuholmen og Morten Harket sitter på og står ved et gjerde mens de ser i forskjellige retninger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Beatles var pionerer

The Beatles opptrer på CBS "Ed Sullivan Show" i New York i 1964.

Produksjonen av musikkvideoer begynte for alvor på 1960-tallet, da populærmusikk ble en viktig del av kulturen, og samtidig med at fjernsynet begynte å få stor utbredelse i Europa. Fra tidlig på 1980-tallet og fram til for få år siden var musikkvideo noe vi så på TV, men i de siste årene har internett blitt den viktigste distribusjonkanalen.

De første spede spirene til musikkvideoen finner vi i det amerikanske TV-showet "The Ed Sullivan Show". I 1964 så hele 73 millioner mennesker det direktesendte programmet da The Beatles for første gang spilte i USA.

I 1966 valgte bandet ikke å opptre live, men i stedet sendte de en musikkvideo som et middel i markedsføringen. Filmene var relativt enkle i formen. Innholdet var enten opptak av en live-konsert eller en slags dokumentarisk fortalt historie om artisten.

Fra film til videoformat

I løpet av 1970-tallet forsvant film mer og mer som produksjonsformat. Video var et raskere og rimeligere alternativ for produksjon av musikkvideo. Ikke minst ga det større muligheter til å legge inn spesialeffekter under redigeringen, noe som ble brukt for å gjøre videoene mer eksperimenterende og fantasifulle.

En tidlig video var Godley and Cremes "Cry" fra 1985, en video som står seg forbausende bra, først og fremst fordi den bruker enkle virkemidler. Synkroniseringen av ansiktene er relativt komplisert og arbeidskrevende på film, men ble langt enklere på video. Teknikken ble gradvis bedre, noe vi ser tydelig når vi sammenligner "Cry" med slutten av Michael Jacksons video til "Black and White" fra 1991.

Egne fjernsynskanaler

Etter hvert dukket det opp egne fjernsynsprogram og -kanaler som bare viste musikkvideoer. I 1981 begynte MTV å sende i USA, som den første fjernsynskanalen som utelukkende sendte musikkvideoer. Den første musikkvideoen som ble vist på MTV, var Buggles’ "Video Killed the Radio Star". Selv om denne videoen ser ganske amatørmessig ut i dag, innholder den mange elementer som ikke var brukt tidligere.

Norsk musikkvideo i verdensklasse

I en kort gjennomgang av musikkvideoenes historie fortjener også A-has "Take on Me" å nevnes. A-has internasjonale gjennombrudd i 1985 tilskrives denne videoen, som i sin tid var svært nyskapende. Teknikken som brukes kalles for rotoscoping og er velkjent innenfor animasjonsfilm.

En sjanger i rask utvikling

Musikkvideoer er kanskje den sjangeren, ved siden av reklame, der utviklingen av det visuelle uttrykket har gått raskest. Musikkvideo har blitt utviklet til en egen kunstform, og videoene vekker noen ganger større oppmerksomhet enn selve musikken. Musikkvideoen har derfor blitt et uunnværlig redskap for musikkindustrien når artister skal markedsføres til et størst mulig publikum.

Utviklingen av musikkvideo har gått parallelt med utviklingen av stadig mer avansert videoteknologi. Men tiden da det ble brukt millioner av dollar på å lage en video, ser imidlertid ut til å være over. Musikkbransjen står i dag overfor en rekke utfordringer, både når det gjelder økonomi og nettdistribusjon.

Eksempler på YouTube

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Jon Hoem. Rettighetshaver: Senter for nye medier, Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 21.04.2021

Læringsressurser

Produser video – korte formater