Hopp til innhold

Fagstoff

Når noen går gjennom isen

Det er dramatisk hvis du eller noen du er i følge med, går gjennom isen og ned i iskaldt vann. Det er særlig dramatisk dersom det samtidig er kaldt i været. Vet du hva du kan gjøre dersom ulykken er ute? Hvilket utstyr kan være til hjelp?
En mann drar seg opp av ei råk i isen ved hjelp av ispigger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Går du gjennom isen, så kast deg bakover slik at du forhåpentligvis kan unngå å gå under med hele kroppen. Prøv å holde hodet over vann.

Hyperventilering kan oppstå når kroppen får sjokk i det kalde vannet, og av den grunn kan en få panikk. Det viktigste er derfor å være konsentrert og å jobbe med å kontrollere pusten, ved å puste rolig med magen.

Har du på deg ski, bør du prøve å komme opp sammen med skiene. Ofte brister isen når du belaster den. Snu deg 180 grader og beveg deg tilbake i den retningen du kom fra. Der vet du at isen er sterk nok til at du kan komme deg opp. Er du nær land, beveger du deg korteste vei mot land. Bruk ispiggene du har rundt halsen, til å dra deg opp med. Kniv eller ski-/isstaven eller noe annet du kan hogge ned i isen, kan også brukes, men alle som ferdes på is, bør ha ispigger. Gjør svømmetak med beina og spark fra. Dra deg inn på isen mens du ligger på magen. Ål deg så langt innover på isen at den ikke brekker under deg, før du reiser deg opp. Det tar mye krefter å falle gjennom mange ganger.

Du har ikke mye tid, så du må være rask. Kroppen blir raskt nedkjølt. Ryker isen hele tida, kan du legge skiene eller isstavene oppå og løfte deg opp på disse. Ta av deg ryggsekken og legg den på isen. Klem den ned samtidig som du drar deg opp.

Skulle du falle helt under isen, kan det være nyttig å vite at istaket over deg er hvitt, mens hullet som du falt ned gjennom, er svart.

Når du har kommet deg opp av vannet, må du ta av deg de våte klærne og kle på deg tørre. For å få opp varmen igjen må du holde deg i bevegelse. Hopp eller løp så du får i gang blodomløpet. Søk ly og varme. Ring 113 dersom du trenger hjelp.

Redde andre

Dersom en i følget går gjennom, må dere andre spre dere utover. Unngå å stå rett ved siden av hverandre, siden det kan vise seg at isen er tynnere her enn dere først trodde.

Jobb raskt! Den som har havnet i vannet, blir raskt nedkjølt. Det er derfor viktig å ha redningsutstyr (kasteline/redningsline) tilgjengelig i sekken.

Når andre går i vannet, er dette det viktigste du kan gjøre:

 • ring etter hjelp (113)

 • kast ei kasteline bort til personen

 • få personen opp på trygg is

 • hjelp personen med å få på tørt tøy

Gjør sikringstiltak dersom noen skal bevege seg bortover mot den som har gått gjennom isen. Slike tiltak kan være:

 • å åle deg utover isen

 • å sjekke istjukkelsen underveis

 • å fordele tyngden ved å legge deg på ett par ski, ei lang grein, en stige eller lignende

 • å feste et redningstau i den som beveger seg mot råka

Har dere ikke kasteline, bør dere finne noe annet personen kan gripe tak i for å dras opp. Det kan for eksempel være en ski, ei lang grein eller klesplagg som bindes sammen.

Ski eller andre lange stenger kan dere også legge på iskanten slik at den som ligger i vannet, kan legge vekta si over på skiene når han eller hun forsøker å komme seg opp av råka.

Denne presentasjonen viser bilder av hvordan en person kan reddes ved hjelp av kasteline, isstav eller redningsbøye:

Når personen er trygt på land, må vedkommende få av alt vått tøy og få på tørre, varme klær. Hjelp personen med å skifte og holde seg i aktivitet slik at varmen kommer tilbake i kroppen. Vurder om det er behov for førstehjelp. Her kan du lese om førstehjelp ved sterk nedkjøling (ndla.no).

Øvelse med kasteline

Øv deg på bruk av redningsutstyret før du drar på tur.
Lag et mål på bakken. Prøv å treff målet fra ulike avstander med kastelina.

Dere kan gjøre øvelsen som en konkurranse. Gi hver deltaker et visst antall kast, og gi poeng etter hvor nære dere treffer målet.

Huskelappen

Sikkerhetsutstyret erstatter aldri sunn fornuft, men kan være til nytte etter at uhellet har skjedd.

Du kan ha hjelp av:

 • ispigger i ei snor rundt halsen

 • en kniv

 • skistaver med solide pigger
 • en to til tre meter lang stav
 • en redningsvest eller livbøye
 • et tau med lodd i enden (kasteline)
 • en lett båt som kan skyves ut på isen

Sikkerhetsutstyret må kunne tas i bruk på kort varsel.

I løpet av få minutter er den eller de som gikk gjennom isen, svært nedkjølt.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Kolbjørn Ekker, Tone Olavsdotter Mosebø og Ragnhild Kjeldsen.
Sist faglig oppdatert 24.11.2021

Læringsressurser

Utstyr og ferdigheter for sikker og trygg jobb ute