Hopp til innhold

Fagstoff

Bedrifter som tilbyr naturbaserte aktiviteter

Naturbaserte reiseopplevelser er populære, og et økende antall bedrifter tilbyr aktiviteter i naturen. En del av disse bedriftene er sertifisert som økoturismebedrifter.
En mann som driver fluefiske på stille vann. En båt er fortøyd ved siden av ham, og det er hus i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lengst nord i landet, nærmere bestemt i Finnmark, er det flere bedrifter som har spesialisert seg på å tilby turister naturbaserte aktiviteter, basert på lokale naturressurser og lokal kultur og tradisjon. To av disse bedriftene som nevnes her, driver med grønt reiseliv og er sertifisert som økoturisme-bedrift.

Bærekraftig

Begge bedriftene er opptatt av å ta vare på miljøet, og de jobber hardt for at de skal kunne tilby opplevelser fra en bærekraftig driftsform, basert på lokale ressurser.

Marit Sund og Arbe Liaklev i Pasvik driver overnattingsstedet Ellentjern og tilbyr guideturer i naturen til gjestene sine. Hundekjøring, rovfuglkikking og padling i kano eller kajakk er noen av opplevelsene gjestene kan få her.

Hos Ingjerd Tjelle på Ekkerøy kan man oppleve naturen på nært hold. Hennes bedrift er klassifisert som den første økoturisme-bedriften i Finnmark, og den 13. i Norge. For å bli godkjent som økoturisme-bedrift må man tilfredsstille 100 krav i en streng nasjonal merkeordning.

Økoturisme

Norsk økoturisme bygger på de internasjonale prinsippene for økoturisme, og følger de internasjonale måla for økoturisme som FN og Den internasjonale økoturismeforeningen anbefaler. Samtidig er norsk økoturisme bygd på og tar hensyn til norsk reiselivsstruktur og de miljøutfordringene vi har i Norge. Tilfredsstiller man krava til godkjenning som Norsk økoturisme stiller, tilfredsstiller man også de internasjonale måla for økoturisme.

Finn ut mer

På nettsidene til Norsk økoturisme finnes en oversikt over godkjente økoturismebedrifter.

Finn hjemmesiden til en bedrift du vil vite mer om. Du kan bruke en av bedriftene som er nevnt i teksten over, eller en bedrift fra hjemfylket ditt.

  1. Hva er det bedriften selger?
  2. Hvem kan være aktuelle som kunder?
  3. Hvorfor bør kundene velge akkurat denne bedriften? Velg ut fire setninger fra hjemmesida som beskriver det.
  4. Nevn to–tre ting du liker ved hjemmesida.
  5. Hva finner du på hjemmesida som forteller deg at dette er en økoturismebedrift?

Organisasjonen HANEN

HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innenfor bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge.

HANEN hjelper sine medlemmer med mange ulike oppgaver (å bli godkjent av Mattilsynet, i skjenkesaker, overfor kataloghaier mm.) og henviser til ekstern hjelp når det er behov for det.

HANEN har et aktivt samarbeid med mange organisasjoner og offentlige virksomheter, og samarbeider nært med Bondens marked og Norsk gardsost. Norges Bondelag, Norsk bonde- og småbrukarlag og stiftelsen Matmerk er også sentrale samarbeidspartnere for HANEN.

HANENs målsetning er å bidra til at medlemsbedriftene blir styrket både økonomisk og markeds- og driftsmessig gjennom sitt medlemskap.

Relatert innhold

Nettside hos hanen.no

CC BY-SASkrevet av Anita Andersen og Tone Olavsdotter Mosebø.
Sist faglig oppdatert 16.11.2017

Læringsressurser

Friluftsliv og naturbasert reiseliv