Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Arbeidsoppgave om allemannsretten

Teksten nedenfor handler om ungdommer som er ute på tur. De rir, fisker, plukker bær, kjører motorsykkel og sover i telt. Jobb sammen to og to, les gjennom teksten, og diskuter spørsmålene mellom avsnittene. Slå opp i brosjyren for å finne ut om ungdommene har lov til å gjøre det de gjør.
Rødt telt under spiss fjelltopp. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Informasjon om allemannsretten finner du i Brosjyre om allemannsretten (Miljødirektoratet).

Utmark og innmark

Martine og Tonje er ute og rir med hestene sine i skogen. De synes det er herlig å ri hvor de vil i skogen. Det er november, snøen har ennå ikke kommet, men det er tele i bakken og fint å ri. Plutselig kommer Simen og Anders løpende. De hadde gått over et pløyd jorde da grunneieren hadde jaget dem. Jentene har med grillpølser og drikke og lurer på om guttene vil være med og lage bål og grille pølser.

  • Er det noe i dette avsnittet som ungdommene ikke har lov til å gjøre ut fra allemannsretten? Hva da?

Telting og molteplukking i utmark

De sitter og koser seg med maten og stillheten da kosen plutselig blir brutt av crossykler på fri eksos som kommer kjørende på stien. Det er Vidar og Kristian. De liker å "crosse" ute i skogen, helst på stier og traktorveier. Begge elsker grillpølser og setter seg ved bålet sammen med de andre. De forteller til de andre at de lå i dette skogområdet i august sammen med noen kamerater. De hadde ligget der i tre netter, bare hundre meter fra ei hytte der det hadde vært noen jenter med familien sin. Dag og Vegard hadde fisket og plukket molter. De hadde kjøpt fiskekort, så det var i orden. Men de hadde ikke spurt grunneieren om å få lov til å plukke molter.

  • Hva sier allemannsretten om telting i utmark?
  • Kan man slå opp telt hvor man vil, eller er det begrensninger?
  • Kan man sove i telt på samme sted i utmarka så lenge man vil?
  • Er det nødvendig å spørre grunneieren før man plukker molter i utmark?

Jakt i utmark og motorisert ferdsel

Mens de sitter og koser seg, kommer Kristina og Marie syklende på stien med terrengsyklene sine. De får også smake grillpølser. Robin og Sondre er også i området. De jakter rådyr, og de synes det er flott å kunne bruke utmarka til jakt uten å spørre grunneieren. Guttene har akkurat skutt et rådyr, og de kaller opp Ole Kristian og Kjell Arne på jaktradioen for å be dem komme med firhjulingene og hente det skutte rådyret. Alle er enige om at det er fint å kunne bruke utmarka til litt av hvert uten å spørre grunneieren. – Det heter allemannsretten, sier Tonje.

  • Hvem kan jakte i utmarka?
  • Hva sier allemannsretten om motorisert ferdsel i utmarka?
CC BY-SASkrevet av Anne Budde Erichsen.
Sist faglig oppdatert 03.01.2019

Læringsressurser

Friluftsliv og naturbasert reiseliv