Hopp til innhold

Fagstoff

Pakking av ryggsekk

Når du skal velge sekk, bør du finne en sekk etter bruksområde og størrelsen på ryggen din. Her skal du få vite litt mer om hvilken sekk du bør velge, hvordan du kan tilpasse sekken til ryggen din, og hvordan du kan pakke sekken når du skal på overnattingstur.

Valg av, tilpasning og pakking av ryggsekk

Det finnes mange sekker på markedet. Når du skal velge sekk, bør du finne en sekk etter bruksområde og etter størrelsen på ryggen din. Her skal du få vite litt mer om hvilken sekk du bør velge, hvordan du kan tilpasse sekken til ryggen din, og hvordan du kan pakke sekken når du skal på overnattingstur.

Valg av ryggsekk

Du kan finne veldig mange sekker i ulike varianter og størrelser. Jo lengre du skal gå og jo tyngre du skal bære, jo viktigere er det at du har en sekk som passer din rygg. En storsekk bruker du når du skal på overnattingstur og ha med deg mye utstyr.

En dagstursekk på 30–40 liter trenger du når du skal på tur i fjellet, der været kan skifte og du må ha med deg ekstra tøy og sikringsutstyr for å være tryggere. En slik sekk har ofte kraftigere bæresystem som egner seg for å bære litt tyngre. En dagstursekk på 10–20 liter passer når du ikke trenger å ha med deg så mye, når du er i lavlandet eller er på en kort tur og ikke skal bære så tungt. Denne sekken har et annerledes bæresystem, har mindre polstring og egner seg dårligere til å bære tungt.

Justering av sekken

Uansett hvilken sekk du ønsker å bruke, anbefaler vi en sekk med reguleringsmuligheter. Brystreim, hoftebelte og skulderreim gjør at du kan justere sekken og tilpasse den til din kropp. Når du skal velge storsekk, må du finne en sekk etter størrelsen på kroppen og ryggen din. Det er lurt å låne sekk av noen hvis du ikke ønsker å kjøpe en selv, men sørg for at den passer til deg, ellers kan du fort få vondt i nakke, hofte eller rygg.

Noen sekker har regulerbar rygg, og hvis du trur at du fortsatt kommer til å vokse en del, kan dette være et godt alternativ. Ellers er det lurt å finne en sekk som har riktig lengde til deg nå. Lave personer bør velge mindre sekker. Du kan få tak i storsekker fra rundt 65 til 120 liter.

Det finnes også egne damemodeller. De er utformet med annerledes brystreim, hoftebelte og skulderreim. Jenter kan også bruke “herresekker”, men disse er ofte litt større. Fordelen med større sekk er at du får plass til mer, ulempen er at det fører til at vekta på sekken går opp. En anbefaling er at du ikke bør bære mer enn ⅓ av din egen kroppsvekt for at turen skal være komfortabel.

Hvordan tilpasse sekken til ryggen din?

Hvordan pakke sekken?

Når du skal pakke sekken, er det viktig å plassere utstyret på riktig sted. Som et utgangspunkt kan du tenke at det tyngste utstyret skal nederst i sekken og ligge inn mot ryggen. Dette er fordi vi gjerne vil ha tyngdepunktet på sekken så lavt og så tett inntil ryggen som mulig.

Om du har pakket det tyngste øverst i sekken, vil tyngdepunktet bli høyt oppe i sekken. Dette gjør sekken mer ustabil, og det stiller større krav til balansen når du beveger deg. Hvis du har pakket det tyngste bakerst i sekken, vil tyngdepunktet på sekken bli langt bak, noe som vil gjøre sekken baktung.

Du bør også tenke på å legge utstyr du ikke trenger med en gang, som for eksempel telt, nederst i sekken. Det du vil trenge i løpet av de første timene på tur, bør du ha lett tilgjengelig i sekken.


CC BY-SASkrevet av Cathrine Dunker Furuly, Ragnhild Kjeldsen og Bjørn Erik Rolseth.
Sist faglig oppdatert 06.12.2019

Læringsressurser

Friluftsaktiviteter – planlegging og gjennomføring