Hvordan gå på do ute i naturen? - Naturbasert næringsaktivitet (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Hvordan gå på do ute i naturen?

Du er ute på tur og kjenner plutselig at du må på do. Hvordan skal du gå fram? Hvor skal du gå, og hva skal du gjøre med avfallet?

Husk å pakke med deg dopapir

Når vi er ute på tur i to eller flere dager, er det naturlig at vi har behov for å gå på do. Det går fint an å gå på do i naturen, men husk sporløs ferdsel, det betyr at man ikke skal kunne se at du har vært der. Det skal være like fint, eller helst enda litt finere enn da du kom, ta derfor gjerne med deg ting som andre har glemt.

Slik går du fram

  1. Finn deg en plass litt bort fra folk og sti, og minst 100 meter unna bekker og elver. Fjern torv og lyng eller en stor stein. Grav bort litt av jorda. Ta vare på dette, da du skal legge det på plass igjen etterpå.
  2. Bruk hullet når du går på do. Putt dopapiret i en plastpose, ta det med deg og kast det i den første søppelkassen du finner. Om det ikke er tørt og skogbrannfare, kan du tenne på dopapiret. Husk det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september. Om du er usikker på om det er skogbrannfare, lar du alltid være å tenne på papiret.
  3. Legg på plass jorda, deretter torva og lyngen eller steinen du fjernet. Dekk godt til, det er ikke noe trivelig å komme til en plass der du finner rester av avføring og brukt dopapir.
  4. Om du er på tur med ei stor gruppe, kan det være lurt å ha et felles do. Dette kaller vi latrine. Grav et stort hull, bruk hullet som do, fyll det igjen når dere skal gå, og dekk til med torv og lyng.

Ikke kast våtservietter i naturen

Våtservietter er ikke nedbrytbare. Om du bruker våtservietter når du er på tur, må du alltid ta med deg de brukte serviettene. Putt dem i en plastpose og kast i den fyrste søppelkassen du kommer til. Det samme gjelder bomullspinner, tanntråd, bind og tamponger. Dette inneholder plast og vil bruke veldig lang tid på å bli brutt ned av naturen. Ta det derfor med deg til nærmeste søppelkasse.

Skrevet av Cathrine Dunker Furuly.
Sist faglig oppdatert 21.11.2022