Hopp til innhold

Fagstoff

Sammenføyningsteknikker i tre

I trearbeid må du kunne sette sammen ulike deler. I filmen demonstrerer Knut Ivar Sørheim enkle sammenføyingsteknikker som liming, spikring og skruing. I tillegg viser han håndverksteknikker som plugging, kryssfelling, fingerskjøt og sinking.

Lim og spiker

Å bruke trelim og spiker er den enkleste måten å sammenføye tre på. Ved bruk av spiker er det viktig å felle ned spikerhodet, slik at den ikke stikker opp fra overflaten.

Skruing

Det er lurt å forborre, slik at treet ikke sprekker når du skal skru i enden av en planke. For å forsenke skruehodet kan du bruke drill.

Plugging

Du kan bruke åpen gjennomgående eller skjult plugg sammen med trelim. Synlige plugger kan brukes dekorativt.

Kryssfelling

Ved kryssfelling senker du den ene planken i den andre ved å felle inn spor.

Fingerskjøt

I en fingerskjøt freser eller sager du ut «fingrer» som passer i hverandre, i enden av begge trestykkene. Påfør lim før stykkene presses sammen.

Sinking

To deler som sammenføyes ved sinking. Illustrasjon.

Sinking er en form for fingerskjøt. Det er en sterk sammenføyning du kan bruke når du skal sette heltre sammen i vinkel. Forbindelsen holder trevirket stabilt.

Gjennomsink

Hjørnet på et treskrin. Foto.

Gjennomsink blir brukt til å sette sammen skrog til skap eller lignende. Sammenføyningen er synlig på begge sider og fungerer også som dekorativt element.

Svalehale

Når tappene i sammenføyningen har skrå sider, ligner formen på halen til en svale. Teknikken blir derfor også kalt svalehale.

Fordekt sink

Fordekt sink blir brukt i skuffer og skapskrog der sinken er usynlig fra utsida. Den blir også kalt skjult sink.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 19.10.2020

Læringsressurser

Teknikker i trearbeid