Møbelsnekring og gjenbruk - Materialer og teknikker (DT-DTH vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Film og filmklipp

Møbelsnekring og gjenbruk

Hvordan kan du lage miljøvennlige og billige møbler? Philip Suffren er møbelsnekkerstudent. Han er opptatt av gjenbruk. Ved hjelp av materialer som andre vil kaste, lærer han Christian Strand å lage møbler til en studenthybel. La deg inspirere til å skape ny design av brukte materialer.

Hvordan kan du lage egne møbler til hybelen?

Christian Strand har lite erfaring med snekring. I filmene under får han god hjelp av møbelsnekkerstudenten Philip Suffren. Sammen lager de møbler til en studenthybel. De finner materialer som andre hadde tenkt å kaste. Philip planlegger nye løsninger og lærer Chritstian hvordan han kan bruke ulike verktøy. Filmklippene er hentet fra NRKs serie: Forbrukerinspektørene (2014).

Lampe

Phillip har laget en modell av lampa de skal lage. Her forklarer han hvordan de kan montere tre stokker ved hjelp av vingemuttere. Til slutt trer de i en stoffledning med lyspære.

Verktøy:

Sag, drill, høvel, tommestokk og skrutrekker/skrujern

Krakk

Phillip har laget en prototype til en krakk som kan slås sammen. Her gjenbruker de plater og tau. De maler platene og setter dem sammen med hengsler.

Verktøy:

Drill med bits og bor, pussekloss, sandpapir, tvinger og tommestokk

Bokhylle

Deler fra en gammel hylle og skinn fra en avlagt sofa blir satt sammen med et kobberrør og et kosteskaft. Dette blir til ei ny flott bokhylle, også kalt reol.

Verktøy:

Vanlig sag, stikksag, baufil, tommestokk, drill og tokomponent-lim

Bord

Ei brukt bordplate blir som ny, etter at Christian har pusset den. Han lærer å felle inn en stikkontakt ved hjelp av ei stikksag. Plata skrur de fast til to paller. Til slutt behandler de plata med matolje.

Her får vi også se hvor fin hybelen ble til slutt.

Verktøy:

Stikksag, drill, flatt skrujern/skrutrekker, tvinger og pussekloss med sandpapir

Skrevet av Inger Gilje Sporaland. Rettighetshaver: NRK
Sist faglig oppdatert 01.01.2020