Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Sveip

I denne oppgaven skal du bli kjent med ulike materialer og teknikker på treverkstedet. Sveiping er en gammel og tradisjonsrik håndverksteknikk. I Norden har sveiping vært i bruk helt siden jernalderen. Her skal du bruke teknikken til å lage en oval eske med lokk.

Utstyr

Skyvelære. Foto.

I denne oppgaven bruker vi dette utstyret: måleredskap, stålbånd, skyvelære, stemjern (4 mm og 8 mm), tvinger, kniv, blyant, skavhøvel og sandpapir. Det kan være en fordel å ha tilgang til maskinverksted med båndsag, avretter og dimensjonshøvel, sirkelsag, limknekter og drill eller boremaskin. Benkeverksted med høvelbenker er en fordel.

Sammenføyning: lim

Overflatebehandling: olje eller maling

Materialer

Egnede materialer til sveip er kvistfri rettvokst furu eller bjørk. Disse holder formen godt etter at de er tatt av sveipeformen. Husk at barksiden, der årringene er buet ut, skal inn i sveipen.

Konstruksjon av en ellipse. illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Å lage mal til sveip

Du kan konstruere en ellipse ved hjelp av to tegnestifter, hyssing og penn slik det er vist i illustrasjonen og videoen over. Overfør en ellipseform til et massivt trestykke eller sammenlimte sponplater. Sag ut ellipseformen på en sirkelsag, og bor hull til tvinger for å feste tresponen. På den ene siden av malen lager du to trappetrinn – ett der du skal feste aluminiumsplaten (det første trinnet), og ett der du skal kile fast tresponen (det andre trinnet). (Se bildene i bildepresentasjonen.)

Forslag til oval sveip

  • Størrelse: cirka 22 cm x 15 cm
  • Spon til sveipen: 80 cm x 5 cm, tykkelse 3 mm
  • Lokk: 13 mm heltre
  • Bunn: 10 mm heltre

Framgangsmåte

Den ferdige sponen kan vi legge i vann ett døgn før den skal brukes, eller vi kan stime den med vanndamp. Ut fra erfaringer er det en god framgangsmåte å bruke et stort kokekar og en kokeplate, tre en plastsekk over slik at man holder kontroll på dampen, og sette sponen inni.

Når sponen er myk nok, sveiper man på malen og setter på tvinger. Sponen må være på malen til den er helt tørr. Ta den ferdige sveipen av malen, lag omskøyt og lim sammen. Du skal nå ha fått en sluttet form.

Denne formen bruker du som mal for lokket, det vil si at du kan lage en ny sveip som er videre i omkrets, og som går utenpå den første.

Bunn

  • Alternativ 1

Puss ferdig den første sveipen innvendig og sett den ned på bunnplaten (10 mm). Tegn et omriss innvendig, sag ut på sirkelsag, puss og lim bunnen fast.

  • Alternativ 2

Puss ferdig den første sveipen innvendig og sett den ned på bunnplata (10 mm). Tegn omriss både innvendig og utvendig med et overmål på 2 mm. Du har nå tegnet to parallelle ellipser. Sag ut etter det ytterste/største omrisset. Deretter bruker du stemjern og fjerner materialet slik at du får en fas på trebunnen.

Lokk

  • Alternativ 1

Puss ferdig den andre sveipen innvendig og sett den på treplaten til lokket (13 mm). Tegn et omriss innvendig, sag ut på sirkelsag, puss og lim fast inni sveipen. Dette lokket kan settes utenpå selve sveipen ved bunnen.

  • Alternativ 2

Her må du lage to stolper som du fester på yttersiden av selve sveipen (se ingressbilde). Du må nå tegne lokket med overmål på cirka 5 mm. Husk å forme lokket slik at du kan kile det fast mellom stolpene på sveipen. Puss ferdig hele sveipen.

Prosess sveip. Fotokololasje.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det som skal leveres inn, er

  • digitale bilder der du dokumenterer arbeidsprosessen og det ferdige resultatet
  • ferdig sveip

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Marie Osmundsvåg og Iselin Myklebust.
Sist faglig oppdatert 23.01.2019

Læringsressurser

Teknikker i trearbeid