Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Utforming av produkt tilpasset ulike behov

Når du arbeider med en designprosess fra idé til ferdig produkt, er det viktig å planlegge og utforme på en slik måte at det kan brukes av målgruppa. Det blir en viktig del av idéutviklingen.
Mann i rullestol i fjellandskap. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Driver du ei systue, får du kanskje i oppgave å tilpasse en kjole slik at den er funksjonell for en kvinne i rullestol. Eller kanskje du jobber med design av nye sportsklær? Hvilke behov vil en person i rullestol ha? Hva må du tenke på i utformingen av klærne?

Design eller redesign en kjole

Brud i rullestol. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Bruk tradisjonelle målemetoder og tilpass mønster for å sy en kjole til en rullestolbruker. Lag idéskisser.
  2. Hva gjør du for at kjolen ikke skal være for lang og vid i bena? Hvordan tar du hensyn til at plagget skal sitte fint på, og samtidig gi armene rom til bevegelse?

Planlegg et plagg for aktivitet

  1. Du får i oppdrag å designe et plagg som skal brukes på fjelltur av en rullestolbruker. Kartlegg behovene kunden har, og tenk på funksjon. Armene skal ha god bevegelse. Er det spesielle behov for pustende egenskaper på overkroppen? Isolerende tekstiler er kanskje lurt for å holde varmen, spesielt i beina. Kan du tenke på andre behov du bør dekke?
  2. Med utgangspunkt i hva du nå vet om funksjonen plagget skal ha, starter du å tegne skisser. Tenk sammensetning av farger, form og materialer. Hva ønsker du at designet skal uttrykke?
  3. Tegn en motetegning som viser designet ditt.
  4. Skriv et refleksjonsnotat der du vurderer designet og hvordan plagget fungerer til bruksområdet.
CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Sist faglig oppdatert 23.10.2019

Læringsressurser

Design og uttrykk