Hopp til innhold

Fagstoff

Knoping

Å knope er å forme overflata på metallet til en bue ved hjelp av en hammer. I filmen lærer du hvordan du kan slå ei plate opp til ei halvkule. Et rundt metallstykke kaller vi en rondell. Dette bruker vi til emne for eksempel til ei skål eller en bolle.

Verktøy

Hammer

Du kan forme metall ved hjelp av en hammer. For å slå opp ei metallplate til ei skål trenger du en hammer med en kuleforma slagdel. En kulehammer har to kuleforma baner, mens en sisselørhammer har en rund og en flat slagdel. Gullsmedhammeren har en flat og en rektangulær bane.

To hammere med flat og kuleformet slagdel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tre som underlag

Bruk et trestykke som underlag når du skal knope ei plate. Trestubber er kuttet på tvers av fiberretningen i treet og fungerer derfor godt som et hardt underlag. Hvilken tresort du velger, har også betydning. Mykt tre vil gi mindre effekt, siden det gir mindre motstand enn hardt tre. Vær oppmerksom på at treet kan gi litt merker i overflaten på metallet.

Gullsmedsett med knoppstempel og ankerterning. Foto.

Knopjern/knoppstempel

Du kan justere forma og fjerne merker i overflaten. Da bruker du et knopjern eller et knoppstempel som underlag. Det er ei polert metallkule som sitter i enden av en metallstav. Størrelsen i diameter kan variere fra 2 mm til 54 mm.

Teknikk

Knope

  1. Plasser arbeidet ditt på et underlag av tre. Begynn med å slå i sirkel ytterst på metallplata med en kulehammer. Unngå slag på kanten, for da vil du smi den flat. Plasser hammerslagene 1 mm innenfor kanten på sirkelen, jobb i en spiralform og beveg deg innover mot midten.
  2. Bruk en forsenking i trestubben, for å slå formen enda mer opp.

Planere

For å stramme opp overflaten og justere ujevnheter kan du planere skåla over et knopjern eller knoppstempel.

  1. Først gløder du metallet for å fjerne spenninger og å gjøre det mykere.
  2. Plasser arbeidet ditt på et knopjern. Bruk en flat gullsmedhammer til tette slag. Nå starter du på midten av halvkula og jobber deg jevnt utover i sirkler.

Slipe og polere overflata

Dersom du vil ha ei slett overflate, filer og smergler du arbeidet for å fjerne sporene etter hammeren.

Relatert innhold

Filing er en teknikk som brukes for å stramme opp overflater og buer. Filteknikken brukes også for å tilpasse deler som skal monteres sammen.

Smergelpapir er et papir eller lerret med slipemiddel som brukes til å pusse og polere metall. Teknikkene for å smergle og file er ganske like.

CC BY-NC-NDSkrevet av Geo von Krogh, Øystein Johan Østby og Pål Atle Lystad. Rettighetshaver: Solum Bokvennen
Sist faglig oppdatert 04.02.2021

Læringsressurser

Teknikker i metallarbeid