Hopp til innhold

Fagstoff

Smergling

Smergelpapir er et papir eller lerret med et slipemiddel. En gullsmed bruker det til å pusse og polere arbeidet sitt. Teknikkene for å smergle og å file er i grunnen like, men vær oppmerksom på at smergelpapiret tar i alle retninger.

Teknikk

Etter filing må vi ofte gå over og pusse arbeidet med smergel. Dette gjelder særlig på glatte flater hvor det er lett å lage spor med kanten på fila. Smergelpapiret sliper metallet uavhengig av hvilken retning du bruker papiret i, ellers er teknikken ganske lik filing.

Verktøy

Smergelpapir

Smergelpapir er papir eller tekstil som er pålimt smergelsand i forskjellig finheter. Ikke alle leverandørene bruker samme system, men de fleste viser grovheten med et nummer. Dette har med størrelsen på kornene til papiret å gjøre, og hvor mange korn det er på en kvadratcentimeter. Står det 1000, er det 1000 korn per kvadratcentimeter. Grovhet 100 er et grovt smergelpapir, mens grovhet 1200 er et fint smergelpapir. Andre leverandører kan for eksempel bruke 4-2-1-0-2/0-3/0 til 6/0. Da er 4 grovt og 6/0 fint.

Smergelstikke

Smergelstikke er en pinne med smergelpapir limt på. De kommer i flere fasonger og med forskjellig grovheter. Du kan kjøpe smergelstikker eller lage dem selv.

Relatert innhold

Filing er en teknikk som brukes for å stramme opp overflater og buer. Filteknikken brukes også for å tilpasse deler som skal monteres sammen.

CC BY-NC-NDSkrevet av Geo von Krogh, Øystein Johan Østby og Pål Atle Lystad. Rettighetshaver: Solum Bokvennen
Sist faglig oppdatert 07.02.2021

Læringsressurser

Teknikker i metallarbeid