Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Gipsformer og smykkeformer

Før du starter å designe et smykke du vil lage, er det lurt å lage gipsformen du skal støpe i først. Det tar tid for gipsen å tørke. I tillegg kan det være greit å lære noe om prosessen til det å lage smykkeformen.
To gipsformer, en er støpt i et papprør. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Materialer og utstyr

I dette arbeidsoppdraget har du bruk for følgende utstyr og materialer: loddetinn- stang, gass, smelteøse, smergelpapir, jernredskap til utskjæring av gipsforma, for eksempel linosnittkniver.

Å lage gipsformer

Du kan kappe opp plast eller papprør i en diameter på cirka 10 cm og en høyde på cirka 4 cm. Teip fast en papplate i bunnen av formen slik at du får et flatt underlag. Bland gipsblandingen og hell i formen. Når gipsen er helt tørr, kan du bruke den som støpeform.

Lag smykkeform og støp smykket

For å kunne lage et smykke i tinn må du først overføre arbeidstegningen av smykket til den glattpussede og flate gipsformen. Husk at du må speilvende smykket når du overfører det til gipsformen. Dette er viktig ettersom avtrykket i gipsplaten er en negativ form.

Mønsteret i gipsen huler du ut ved hjelp av et linosnittjern. Det er viktig at du lager slippkanter i formen slik at du får smykket ut av formen uten at noe blir ødelagt. Du kan også sote formen ved hjelp av flammene fra et stearinlys, da tåler formen flere støpinger, og den slipper metallsmykket lettere.

Tre bilete i lag som viser korleis ein kan brenne gipsforma før ein smelltar smykket.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Iselin Myklebust.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Teknikker i metallarbeid