Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

G-kode for rekkert: forberedelser

Når du skal frese med en CNC-maskin, kan du enten generere en kode direkte fra tegneprogrammet eller programmere koden selv. I denne artikkelen skal vi gå gjennom forberedelsene du må gjøre før du kan begynne å programmere G-koden.
Bordtennisrekkert med teksten NDLA på rekkertplata og lilla håndtak. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Innledning

Når du skal programmere en CNC-fres, er det ofte enklest å bruke ei digital tegning og programvare for å skape en G-kodefil fra tegninga. Men slik programvare kan være svært kostbar, og den må være tilpassa din CNC-maskin. En annen metode er å skrive G-koden selv, basert på ei tegning.

Tegningsgrunnlag

Tegninga er alltid grunnlaget for G-koden. Vi må finne hjørner, linjer, buer og senterpunkt, og vi må sette opp koordinatene for disse punktene.

Teknisk tegning i 2D av en halv bordtennisrekkert. Alle lengder og dimensjoner er målsatt med piler som viser start- og stoppunkt for målingene, samt tall som beskriver verdiene av de målte avstandene.
Åpne bilde i et nytt vindu

Start- og stoppunkt

Tegninga over viser grunnmåla for en rekkert og kan godt brukes som grunnlag for en G-kode. Vi må alltid finne et passende start- og stopp-punkt og ta utgangspunkt i dette. I denne oppgaven har vi tatt utgangspunkt i rekkertens senterlinje og snudd rekkerten på hodet, slik at vi starter midt på den rette linja på toppen av rekkerten.

Teknisk tegning som viser en halv rekkert i 2D. Alle hjørnene er avrunda, og radiusene for alle hjørnene er målsatt. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Avrunda hjørner

På rekkerten vi skal frese, ønsker vi dessuten å avrunde alle hjørnene, noe som gir oss litt større utfordringer. Måla som var gitt i første tegning, stemmer da ikke lenger, og vi må hente inn nye mål.

Til dette bruker vi tegneverktøyet (CAD-programmet). Målsettings-verktøyet finner hvor rette streker starter og slutter, samt hvor bua linjer starter og slutter. I tillegg klarer tegneprogrammet å angi senterpunktet for alle bua linjene.

Teknisk tegning av en bordtennisrekkert der to senterpunkter for bua linjer er avmerka. Tegninga har målsatte avstander fra start av linja i X og Y-retning til senterpunktet for buen.
Åpne bilde i et nytt vindu

Punktene for start og stopp av bevegelser trenger du for å kunne lage et
G-kodeprogram. Hvis du vil programmere med kommandoene I og J i stedet for å bruke bueradiusene, må du også målsette senterpunktene for bueradiusene.

Koordinater

Når du har åpna fila i tegneverktøyet, må du målsette alle punktene du trenger, og angi dem i et koordinatsystem med X og Y. Da trenger du følgende:

  • startpunkt for freseoperasjonen, med koordinatene X og Y

  • retning du ønsker å frese i (på vår tegning: moturs)

  • start- og stoppunkt for den enkelte linja eller buen, med koordinatene X og Y

  • ved bruk av kommandoene I og J: senterpunkter for radiuser i bua linjer. Alternativt radiusene for de enkelte buene

  • avstanden mellom startpunktet for en bue og senterpunktet for buen i X- og Y-retning

På tegninga under er disse punktene markert. Oransje markering angir start- og stoppunkt for bevegelser, mens blå markering angir senterpunkt (origo) for sirkulære bevegelser.

Teknisk tegning av rekkert, med koordinatpunktene som er nødvendige for å kunne programmere en G-kode. Ei pil som illustrerer veien fresen skal bevege seg, her moturs.
Åpne bilde i et nytt vindu

Når du har målsatt alle disse punktene ut fra din tekniske tegning, kan du gå videre til programmering.

Relatert innhold

I denne oppgaven skal du bruke koordinater fra en teknisk tegning av en rekkert og programmere en G-kode som skal brukes til fresing med en CNC-maskin.

CC BY-SASkrevet av Roger Rosmo.
Sist faglig oppdatert 27.06.2023

Læringsressurser

CNC