Hopp til innhold

Fagstoff

Visuell identitet

En bedrift må være tydelig på hvem de er og hva de står for. Kaja Skovborg-Hansen er daglig leder for Vippa Mathall. Vippa har skapt en visuell identitet blant annet gjennom veggmalerier, interiør og ved å dyrke mikrogrønt på området. Dette skaper et helhetsinntrykk som folk kjenner igjen.

Vippa og visuell identitet

Tenk over: Visualisering handler om å gjøre idéer og prosjekter synlige for andre. Vi fanger opp visuelle uttrykk, både bevisst og ubevisst. Hvilke farger og elementer får deg til å tenke på bestemte merker eller bedrifter?

Visuell identitet

Visuell identitet viser hva en bedrift står for og hva den ønsker å formidle om seg selv. Dette kan også skape tilhørighet for dem som jobber der. Bedriften må være tydelig på hvem de er for å nå målgruppa si.

En visuell identitet handler ikke bare om gi et godt førsteinntrykk, men å skape et helhetsinntrykk som folk kan kjenne igjen. Hvordan en bedrift designer merkevarebyggingen sin, er med på å skape en visuell identitet.

Vippa Mathall og visuell identitet

Vippa Mathall er et matmarked som samler mennesker rundt forskjellige kjøkken. Det som var et gammelt skur, er gjort om til en av Oslos mest bærekraftige matsuksesser. De har valgt en rustikk stil. Interiøret signaliserer at folk kan komme som de er.

Mangfold

Vippa Mathall viser at mangfold er en verdi gjennom veggillustrasjonene sine. Hovedveggen er cirka 8 ganger 35 meter. Blikkfanget er et ansikt med skjegg og turban. Amandeep Singh, bedre kjent som Inkquisitive, malte verket til Turbandagen i 2017. Den indisk-britiske kunstneren er . For å holde håret på plass bruker mange sikher en turban. Dette er ikke påbudt, men er blitt vanlig. Turbanen blir også brukt av menn som hører til andre religioner. Amandeep Singh sier at "Turbandagen er viktig, spesielt i disse dager hvor turbanen mistolkes og forbindes med noe helt annet enn det den er."

Fokus på bærekraft

Bedriften har en grønn profil. De viser at de tar hensyn til miljøet ved å dyrke mikrogrønt på området. Slik synliggjør de forbindelsen mellom dyrkingen og matbodene. De gjennomfører avfallssortering og viser hvordan de komposterer matavfall på utsiden av mathallen. I stedet for engangsservise bruker de porselen og bestikk. Alt dette gjør at konseptet blir troverdig.

Kilder

Oslopaleet. (2017). Popkultur, Osloturban og Inkquisitive. Hentet 28. januar 2020 fra https://www.paleet.no/2017/04/19/inkquisitive-og-turbandagen/

Ramsdal, C. (u.å.). En visuell identitet er viktig, men hva er det egentlig? Hentet 28. januar 2020 fra https://kult.design/hva-er-visuell-identitet


CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 27.01.2020

Læringsressurser

Firmaprofilering