Hopp til innhold

Fagartikkel

Modellbygging og 3D-printing i interiørfaget

Det finnes flere ulike måter å visualisere interiørløsninger på. Vi kan blant annet presentere modeller. Disse kan lages for hånd, eller du kan bruke laserkutter og 3D-printer som verktøy.

Modell av en klesbutikk. Foto.

Modellbygging

Når du har plantegning i riktig målestokk, er det enkelt å lage en fysisk modell av rommet. Det er noe fascinerende med å se en håndlaget modell av rommet du planlegger, og en kunde vil alltid forstå hva som er tenkt ved å se en fysisk modell. Den kan ses i alle vinkler og gir god romforståelse.

En modell kan bygges opp i hvite capaplater som settes sammen med knappenåler. Da kan vi åpne opp én vegg hvis det er nødvendig. Vær nøyaktig når du skjærer i pappen, og bruk en skarp kniv. Flisete kanter ser ikke bra ut.

Farger og teksturer legges inn som bilder på gulv og vegger. Husk riktig målestokk på teksturene. Dersom du har tilgang på 3D-printer, kan møbler og inventar lages som 3D-printede objekter.

Modell av en benk med levegg og ildsted. Foto.

Her er en modell av et utemøbel laget i trefiber ved hjelp av laserkutter.

Du kan også bruke laserkutter til å skjære ut deler i papp eller treplater.

3D-printing

3D-printing har gjort det mulig å visualisere en fysisk modell av et design du planlegger for kunde. Dersom du for eksempel designer en resepsjonsdisk, vil det være store kostnader knyttet til bygging og installering av disken.

Grå skranke med bølgedekor. Foto.

Det kan være smart å fortelle kunder at det kan lønne seg å lage ei fil som kan 3D-printes. Thinkercad er et eksempel på program som er egnet til dette. 3D-printing benyttes stadig mer i ulike yrkesgrupper, og det er en fordel å ha kjennskap til hvordan dette redskapet kan brukes.

Sist faglig oppdatert 18.05.2021
Skrevet av Gunn Elin Birkenes

Læringsressurser

Visualisering i interiørfaget

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter