Hopp til innhold

Fagartikkel

Hva er komposisjon?

Komposisjon handler om å sette sammen deler til en helhet. Ordet komposisjon kommer fra latin og betyr sammenstilling eller sammensetning.

LK20

Å sette sammen

Komposisjon handler om å sette farger, former og materialer sammen til en helhet. Vi komponerer for å skape et produkt med et uttrykk. Noen ganger ønsker vi å skape ro og harmoni, og andre ganger ønsker vi spenning og dynamikk. Som håndverker og designer skaper vi det uttrykket som kunden vår ønsker.

To jenter i forskjellige antrekk. Den ene har rød ytterjakke, den andre jakke med leopardmønster. Begge har bredbremmet hatt. Foto.

Hver dag komponerer du – enten bevisst eller ubevisst – et antrekk.

Tenk over

  • Har du komponert noe i dag?
  • Nevn fem yrker der du bruker kunnskap om komposisjon daglig i arbeidet ditt.
Frisør krøller håret på kvinne. Foto.

Sammen med frisøren tar du valg om lengde, form, struktur og proporsjoner for håret ditt.

Hva er komposisjon?

Hver dag tar du stilling til hvilke klær du setter sammen og tar på deg. En tekstildesigner har tatt bevisste valg i utformingen av plaggene. Frisøren har jobbet med form og proporsjoner i frisyren din. Interiøret der du bor, er satt sammen og plassert på bestemte måter. Interiørkonsulenter hjelper kunder med å lage helhetlige løsninger basert på kundenes ønsker og behov. Alt fra koppen du drikker av, til vasen som står på bordet, er lagd av en designer som har tatt stilling til form, kontraster og størrelse. Blomsterbuketten du har i vasen din, er satt sammen av ulike blomster og materialer. Blomsterdekoratøren skaper kontraster og bruker gjentakelse og rytme for å skape bestemte stiluttrykk. En eksponeringsdesigner har på sin side lagd konseptet for blomsterbutikken ved å sette sammen de ulike elementene i butikken.

Komposisjonsprinsipper

Komposisjonsprinsipper er regler for hvordan du kan jobbe med komposisjon. Prinsippene blir brukt som virkemidler for å skape ulike uttrykk.

Stue med møbler fra 1950-tallet og 1930-tallet. Foto.

I alle private og offentlige rom er de ulike elementene som møbler, dekor, lys og planter satt sammen til en helhet.

Sist oppdatert 01.06.2020
Skrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland

Læringsressurser

Komposisjon