Hopp til innhold

Fagartikkel

Rytme

Du kan skape rytme i et produkt eller arbeid ved å gjenta linjer, former og farger. Du kan gjenta elementene regelmessig med lik avstand, eller du kan sette dem sammen på en uregelmessig måte.

LK20
Mange paraplyer i ulike farger svever på himmelen. Foto.

Bordplate med vaser og en hvit sofa med blå puter i et gråblått rom. Foto.

Puten skaper en jevn rytme, fordi den gjentas regelmessig i interiøret.

Rytme

En messestand bestående av to vegger med fargerike former, noen tekstilprøver og et signaturmøbel på et rundt teppe. Foto.

MIJO STUDIO på London Design Fair 2018

I musikk danner takt og melodi en rytme, fordi toner, strofer og vers blir gjentatt. Akkurat som du hører en rytme i musikk, kan du se rytme i komposisjoner. Du skaper rytme ved å gjenta eller gruppere linjer, former og farger. Det handler om inndeling, enten jevnt og symmetrisk eller uregelmessig og asymmetrisk.

Jevn og symmetrisk rytme

Du kan skape regelmessig rytme ved å gjenta former, linjer eller grupperinger med lik avstand mellom dem. Formelementer kan gjentas i et bestemt mønster, enten som en bord eller som et større flatemønster.

Uregelmessig rytme

Rytmen kan være uregelmessig, med ulik avstand mellom elementene. I en ujevn rytme grupperer du gjerne elementene slik at det likevel blir en viss ro eller harmoni.

I messestanden til MIJO gjentas de ulike fargene og formene på en uregelmessig måte. Når du gjentar farger og former på denne måten, skaper du en dynamisk helhet.

Helhet

Flette og blomster i håret på ung kvinne. Foto.

Blomster som gjentas regelmessig i en frisyre

Vi bruker rytme og gjentar elementer for å skape helhet i produkter eller arbeidet vårt. Vi kan for eksempel skape rytme og harmoni ved å plassere blomster med jevn eller ujevn avstand i håret. Det kan være én og én blomst, eller du kan lage grupperinger med flere blomster. Dette skaper en helhet i frisyren.

Sist oppdatert 22.06.2020
Skrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland

Læringsressurser

Komposisjon