Persepsjon
Persepsjon handler om oppfatning
- hvordan hjernen grupperer ting som ligner hverandre
- hvordan hjernen kan forenkle inntrykk
- hvordan vi kan se rom på todimensjonale flater
- hvordan hjernen skaper helhet av deler og skaper sammenhenger
- hvordan vi oppfatter farger, og hvordan de påvirker oss
Simultankontrast
Simultan betyr samtidig. En farge blir påvirket av fargene rundt. I bildeeksempelet er samme gråfarge brukt, men den oppleves forskjellig alt etter hvilken farge den står sammen med. Kontrasten oppstår fordi øyet vil ha balanse og framkaller motfargen.
Form og volum
Det tredimensjonale defineres som alt som har lengde, bredde og dybde. Med andre ord: form og volum. En kube er en tredimensjonal, geometrisk form. Når vi for eksempel lager skisser og presentasjoner, jobber vi med å skape illusjon av rom og volum på en todimensjonal flate.
Persepsjonslover
Disse "lovene" forsøker å sette måten vi oppfatter og tolker inntrykk på, i system:
- nærhetsprinsippet
- likhetsprinsippet
- helhetsprinsippet
Perseptuell organisering
Nærhet
Hjernen vil automatisk prøve å ordne gjenstander i grupper. Elementer som står nær hverandre, oppfatter vi gjerne som samhørende.
Likhet
I illustrasjonen som består av sorte og hvite kvadrater, oppfatter du kanskje først de ni sorte loddrette rekkene, før du ser de seks vannrette rekkene med annenhver sort og hvit firkant. Det er vanskeligere å oppfatte de vannrette rekkene, hvor annenhvert kvadrat er svart. Vi grupperer ting som likner hverandre, som har samme form, størrelse eller farge.
Helhet
Vi ønsker å se på omgivelser som så hele som mulig. Vi oppfatter eller ser helst lukkede former, hvis det er mulig. Dersom du tar bort den ene linjen i en kube, kan vi fortsatt oppfatte det som en kube. Dette kan vi utnytte i komposisjoner, ved at vi kan tenke oss at det også er usynlige rammer som holder komposisjonen sammen.
Du kan ikke oppfatte alt
Persepsjon er utvelgende, utfyllende og organiserende. Vi kan ikke legge merke til alt, så derfor velger hjernen vår noe ut for oss. Vi tolker, fyller ut og kategoriserer informasjonen vi får.
Hvordan er vi i stand til å sortere ut noen begivenheter framfor andre? De fleste forskere er enige om at denne kunnskapen er et resultat av læring, og at læringen skjer i en kulturell sammenheng. Helt fra vi er små, lærer vi hva vi skal se etter, og hva som er viktig. Dette skjer gjennom flere enkelterfaringer.
Persepsjon er kulturbestemt
Vi har lært begreper og kategorier som vi bruker til å systematisere inntrykkene våre gjennom språket og det sosiale og kulturelle fellesskapet som vi er en del av.