Hopp til innhold

Fagartikkel

Bevegelse

Bevegelse i en komposisjon handler om fart, retning, aktivitet og kraft. Bevegelse i et design skaper et spennende og dynamisk uttrykk og er det motsatte av ro og harmoni.

LK20
Komposisjon som skaper en dekor med former og farger. Illustrasjon.

Linjer skaper retning og bevegelse ved at blikket følger linjene fra form til form i komposisjonen.

Bevegelse

Dersom du ønsker å skape liv og spenning i et produkt, bør du bruke linjer, former og retning som gir bevegelse. En komposisjon uten bevegelse blir gjerne monoton og kjedelig. Dynamikk skaper en følelse av aktivitet, liv og spenning.

Blikket følger linjer og former

Designer arbeider med et silketrykk. Foto.

Bølger i et silketrykk.

Når vi snakker om bevegelse i en komposisjon, er det som regel ikke objekter som beveger seg fysisk, vi tenker på. Det vi mener, er hvordan blikket vårt følger linjer eller former i komposisjonen. Linjer og former kan skape retninger.

Om et produkt føles behagelig å se på, henger det ofte sammen med at blikket blir ledet mot noe som vekker interesse. Å bruke linjer og kontraster er effektivt for å lede blikket rundt i et bilde, eller mot bestemte punkter. Ofte kan elementer i et bilde plasseres slik at det dannes usynlige linjer mellom dem.

Designer vurderer tekstiltrykk med bølgete linjer. Foto.

Bølger skaper bevegelse i komposisjonen.

Linjer

Retningen på linjene i et bilde er med på å skape uttrykket.

  • og linjer skaper ro.
  • linjer, bølger eller s-linjer skaper bevegelse, spenning, dybde og dynamikk.
  • Vertikale linjer gir et inntrykk av høyde, kraft og verdighet.
Todelt stol trukket med et tekstil med bølgete linjer. Foto.

Wave chair, MIJO STUDIO.

I bildeeksemplene ser du bølgete linjer i et silketrykk. Videre ser du hvordan tekstilet er brukt til å trekke et møbel. Dette skaper spenning og liv i et produkt som opprinnelig er ganske statisk og rolig med sine geometriske former, horisontale og vertikale linjer. Bølgene i komposisjonen blir en kontrast til det stramme designet.

Åpen og lukket form

En lukket form kan gi inntrykk av at den trekker seg unna eller inn i seg selv. En rund form, for eksempel en blomst, vil vi kalle en lukket form fordi øynene våre følger sirkelen, slik at blikket hele tiden trekkes tilbake til formen.

Ei grein, derimot, har kvister som strekker seg utover. Formen virker som den beveger seg videre utover. En slik åpen form virker aktiv og dynamisk og skaper bevegelse i komposisjonen.

Blomsterdekorasjon med gule, kuleformede blomster. Foto.

En kule er en geometrisk og lukket form.

Geometriske og organiske former

I naturen finner vi organiske former og linjer. Slike former gir inntrykk av å være levende, naturlige, bølgende, myke og avrundet. Bruk av organiske former skaper spenning, liv og bevegelse i en komposisjon.

Blomsterkrans med bær, blader, kongler og blomster. Foto.

Organiske former virker myke og levende.

Geometriske former er konstruerte, rette og stabile. Slike former er mer statiske og vil skape mer ro. Former som har et lavt tyngdepunkt, virker også mer stabile enn former med et høyt tyngdepunkt. Geometriske former og linjer kan du lage ved hjelp av passer og linjal.

Fem ulike tredimensjonale geometriske figurer. Står i et øde landskap. Blå himmel. Datagrafikk.

Pyramiden er en geometrisk form som har et lavt tyngdepunkt, og uttrykker harmoni, ro og stabilitet.

Sist oppdatert 22.06.2020
Skrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland

Læringsressurser

Komposisjon