Stiliseringsoppgave - Produktutvikling og produksjon (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Stiliseringsoppgave

Hvordan kan du forenkle et insekt og skape ulike uttrykk? I denne oppgaven skal du prøve deg på ulike stiliseringer. Etter at du er ferdig med alle stiliseringene, skal du montere dem på et eget ark. Øv deg på å arbeide nøyaktig i alle trinn av oppgaven. Da får du det beste resultatet.

Utstyr

  • tegnepapir

  • blyanter og viskelær

  • svart tusjpenn

  • tapetkniv og saks

  • stållinjal

  • skjærematte

  • limstift

  • farget kartong i liggende A3-format (42 x 29,7 cm) til å montere på

Del 1: Velg et insekt

I PDF-fila under er det flere insekter. Velg et du vil bruke som utgangspunkt for dine stiliseringer. Det kan være lurt å skrive ut den sida som har det insektet du valgte. Da kan du se detaljer og bruke det som referanse gjennom tegneprosessen.

Del 2: Tegn insektet naturalistisk

Finn fram tegnepapir og blyanter. Mål opp ei flate på 12 x 12 cm på arket. På denne flata skal du tegne insektet du valgte, i en naturalistisk stil. Naturalistisk betyr at noe ser ut slik som det er i naturlig tilstand. Det er en realistisk framstilling, men blir likevel en forenklet versjon av det som finnes i virkeligheten.

Legg merke til detaljer, former, valører, linjer og mønster. Denne formen for tegning gjør deg kjent med hvordan insektet faktisk er, men du har kanskje ikke lagt merke til alt ved første øyekast.

I filmen under (2:47) viser vi et eksempel der vi har brukt et fotografi av ei marihøne som utgangspunkt. Uavhengig av hvilket insekt du velger, kan du la deg inspirere av denne framgangsmåten. Filmen viser hvordan du kan skisse opp hovedformen og skape volum ved hjelp av valører.

Video: Annlaug Auestad / CC BY-SA 4.0

Den naturalistiske tegningen skal være den første av seks tegninger du skal montere på eget ark i denne oppgaven.

Del 3: Tegn stiliseringene

Nå skal du tegne stiliseringene av insektet du har valgt. Det blir til sammen seks ulike tegninger av insektet. Hver versjon av insektet skal fylle det meste av ei kvadratisk flate innenfor 12 x 12 cm.

  1. Naturalistisk: Dette er versjonen som du nettopp har tegnet i del 2 av oppgaven.

  2. Fylte flater: Prøv å tegne insektet du har valgt, bare ved hjelp av flater som du fyller med svart. Disse trenger ikke å henge sammen. Du kan fritt eksperimentere med hvordan du setter sammen flatene, men vi må kjenne igjen at det er det insektet du har valgt.

  3. Organiske konturlinjer: Tegn insektet i organiske linjer. Disse kan du også eksperimentere med. Er det en sammenhengende linje eller er det flere som står sammen? Du bestemmer.

  4. Geometrisk former: Prøv deg fram med geometriske flater som du setter sammen. Det er lov å ha mange ulike former eller mange ulike størrelser av en form.

  5. Forenklet: Her skal du prøve å bruke så få linjer eller flater som mulig, men insektet skal være gjenkjennelig.

  6. Fylt med fantasiformer: Her skal du lage din egen stil. Du kan bruke det du vil av dekorative linjer og flater. Du kan la deg inspirere av versjonene du allerede har tegnet, men legg til noe ekstra. Hvordan vil for eksempel en mandala-inspirert versjon se ut?

Del 4: Monter stiliseringene

  1. Skjær ut kvadratene med stiliseringene. Bruk tapetkniv og stållinjal. Beskytt bordplata med skjærematte. Hvert kvadrat skal ha målene 12 x 12 cm. Ha alle kvadratene ferdig skåret ut før du limer dem på kartongen.

  2. Bruk linjal til å måle både toppmarg og venstre marg på 20 mm. Tegn hjelpelinjer med lette streker. Her er plasseringen til den første stiliseringen. Mellomrommet mellom kvadratene skal være 10 mm.

  3. Nå skal du lime stiliseringene på kartongen. Limet påføres jevnt og tynt på baksida av stiliseringene. Monter en stilisering av gangen. Tre stiliseringer plasseres etter hverandre på første rad og de tre siste i rad nummer to.

  4. Skriv navnet ditt og dato i høyre hjørne nederst på kartongen. Heng gjerne de ferdige arbeidene opp på veggen.

Relatert innhold

Fagstoff
Formelementer

Når du skal gi noe en form, må du ha kunnskap om hva som kjennetegner en god form. Da bør du kjenne til de grunnleggende formelementene.

Fagstoff
Geometrisk og organisk form

Geometriske former er former som kan konstrueres med passer og linjal, mens organiske former har uregelmessige, myke linjer som dem vi finner i naturen.

Skrevet av Bjørn-Ole Schjølberg.
Sist faglig oppdatert 04.05.2024