Hopp til innhold

Fagstoff

Stiler i frisørfaget

En frisør må ha god dialog med kundene for å finne ut hva de ønsker. Noen liker sin vante stil, mens andre har lyst til å prøve noe nytt. Vi bruker begrepene klassisk, bohemsk, romantisk, dramatisk og sporty stil. Kunden kan holde seg til én stil eller blande eller veksle mellom flere stiler.
Ungdommer med rødt krøllete hår. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kundens stil

Når du analyserer hår, må du også ta hensyn til kundens stil, som kan variere. Vi snakker ofte om hva slags type en person er, og da tenker vi gjerne på hvilken klesstil, jobb og livsstil kunden har. For å finne ut dette raskt i en analyse må du spørre hva kunden ønsker, og hva hun eller han liker. Noen liker sin vante stil, mens andre kunder har lyst til å prøve noe nytt. Det er din jobb og ditt ansvar å finne ut hva som er riktig for kunden akkurat i dag.

Ulike stiltyper

For å finne stilen har vi noen enkle retningslinjer. Vi bruker begrepene klassisk, bohemsk, romantisk, dramatisk og sporty stil. Enkelte kunder har en ren stil som de liker, andre blander stilene, og atter andre veksler mellom flere stiler i perioder.

Klassisk stil

Klassisk stil uttrykkes med frisyrer som er enkle, elegante og moderne. Alle de fire klippeformene kan betegnes som klassiske klippeformer, så lenge de oppfyller disse kriteriene. Det vil si at alle frisyrer, uavhengig av hårlengde, kan få et klassisk utseende.

Glad mann og dame i en hage. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hårfargen til en klassisk frisyre underbygger klippen ved at man bruker naturfarger, for eksempel ulike bruntoner. Vanlige teknikker er å legge fargene ton-i-ton med svake kontraster og jevne overganger mellom fargene. Stylingen er ofte godt gjennomarbeidet med enkel tekstur og en ryddig og glansfull finish. Stilen passer til både kvinner og menn.

Bohemsk stil

Bohemsk stil kan iblant oppfattes som litt «rotete». Klippeformen er ofte en langhårsklipp som helform eller økende lengder. Hårfargen kan variere fra blondt til kobber, rødt og brunt. Varme farger er et typisk kjennetegn for denne stilen.

Jente med langt hår og pannebånd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stylingen er individuell og kan ha innslag av hårpynt som fjær, perler, skjell og tråd. Her er det ofte mye ulik tekstur, for eksempel fletter med varierte teknikker, dreads og bølger. Noen oppfatter det som en fri, hippie-aktig eller etnisk inspirert stil. Stilen passer til både kvinner og menn.

Romantisk stil

Romantisk stil er enkle klippeformer som helform og økende lengder. Dette er frisyrer som har litt lengde på håret, slik at det kan settes opp. Stilen kjennetegnes av mye tekstur, gjerne i form av krøller eller fall i håret.

Fargene er duse og sarte, for eksempel nøytrale brunfarger og ulike nyanser av blondt. Også pastellfarger kan være aktuelle, blant annet dusty grey, dusty blue og dusty rose.

Når det gjelder styling, finner du lette oppsetninger med hårpynt, for eksempel perler. Stilen forbindes ofte brudeoppsetning og andre former for oppsatt hår. Finishen har ofte et mykt utseende. Stilen er mest rettet mot feminine uttrykk, men kan benyttes av både kvinner og menn.

Vakker brud med perler i håret. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sporty stil

Sporty stil henger sammen med en aktiv livsstil. Frisyrene er enkle og lettstelte. Alle hårlengder kan fungere i en sporty stil. Fargen er ofte naturlig og frisk. Her er du ute etter å skape et sunt uttrykk.

Kvinne med kort hår og solbriller. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stylingen er frisk og praktisk. Det kan være en rotete høy dult, en høy hestehale eller fletter. Eventuelt kombinasjoner av disse teknikkene. Stilen passer til både kvinner og menn.

Dramatisk stil

Dramatisk stil har en «røff» look. Den er ofte hard i linjene og har et tydelig uttrykk. Stilen kan brukes med alle de fire klippeformene, altså både lange og korte frisyrer, og kan framheves av farge. Klippen er kreativ, og designlinjene er en viktig del av helheten. Er det snakk om en langhårsklipp som helform eller økende lengder, kan den framheves med for eksempel en stram lugg, eventuelt en sterk eller mørk farge. Er det en kort klipp, er den litt streng i uttrykket.

Fargene som brukes i denne stilen, er mer ekstreme enn i de andre stilene. Her brukes alt fra knallfarger til ensfargede skarpe farger.

Stylingen kan være enkel, for eksempel ved at håret glattes ut med rettetang, men hvis det er krøller i håret, skal disse være tydelige. Stilen passer til både kvinner og menn.

CC BY-SASkrevet av Anita Nordtveit Ekrene og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 08.06.2020

Læringsressurser

Trender