Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Bruk tradisjonshåndverk i et moderne interiør

Even Hansen viser hvordan han kombinerer treskjæring med digitale verktøy og nye materialer. Hvordan kan du la den norske kulturarven prege interiøret? Velg et produkt som er laget med tradisjonelle håndverksteknikker. Plasser dette inn i et moderne interiør.

Tradisjon og nyskaping

I filmen over sier Even Hansen blant annet:

Det er viktig at vi som utøver et tradisjonshåndverk er med på utviklingen i samfunnet, samtidig som vi tar vare på kulturarven vår [...]. Finner vi nye bruksområder, kan vi ta vare på tradisjonene og føre dem videre.

Tradisjon, kultur og natur preger trendbildet. Vi har fått øynene opp for det bærekraftige og grønne. Kundene ønsker i større grad kortreist design av god kvalitet, og velger det håndlagde framfor det masseproduserte. Møbler av god kvalitet kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Hvordan kan du løse oppdraget når kunden din ønsker å integrere et eldre møbel eller produkt i sitt moderne interiør?

Oppgave

 1. Velg hva slags type rom du skal innrede, og hvilket behov kunden din har.
 2. La deg inspirere av interiør som er preget av kulturarven vår. Hvordan kan du plassere dette inn i et moderne uttrykk?
 3. Lag et stemningskart der du kombinerer møbler og produkter laget med tradisjonelle håndverksteknikker, med mer moderne interiørelement.
 4. Velg ut et produkt som er laget med tradisjonelle håndverksteknikker, og lag et materialkart der du integrerer dette.
 5. Visualiser et løsningsforslag til kunden ved hjelp av plantegning, oppriss eller aksonometri av et rom. Du kan tegne for hånd eller velge et digitalt program for å lage en tredimensjonal modell.
 6. Bli enig med læreren din om hvordan du skal dokumentere arbeidsprosess og presentere løsningen din.

Innlevering

 • stemningskart
 • produktkart
 • visualisering
 • egenvurdering:
  • Vurderer hvordan det tradisjonelle produktet fungerer i en moderne sammenheng, og hva du synes om det estetiske uttrykket.
  • Beskriv hvordan du opplever kombinasjonen av tradisjon og nyskaping.
  • Hvordan fungerer løsningen til kundens behov?
CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 31.10.2020

Læringsressurser

Kultur og tradisjon