Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Løs mordgåten i Jante

Aksel Sandemose skrev to bøker om Espen Arnakke. De handler blant annet om et mord. Men spørsmålet er ikke hvem som drepte. Espen vet nemlig godt at morderen er ham selv. Spørsmålet han vil prøve å finne svar på, er hvorfor han drepte. Prøv deg som psykoanalytisk detektiv og løs gåten!
Ung mann med skjeggstubber og blomstrete skjorte holder opp et forstørrelsesglass og ser gjennom det med det ene øyet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 1: Nødvendig bakgrunnsinfo

Les teksten under. Ta testen nederst for å sjekke at du har forstått innholdet.

Den første romanen om Espen Arnakke er romanen En sjømann går i land. I denne romanen drar Espen som sjømann til New Foundland. Her møter han en mystisk person – John Wakefield. De utvikler et slags vennskap som senere utvikler seg til fiendskap. På New Foundland treffer Espen også den vakre kvinnen Eva, og han forelsker seg voldsomt. Men John Wakefield kaprer henne, noe som fører til intens sjalusi fra Espens side, og han dreper sin rival.

Romanen En flyktning krysser sitt spor er oppfølgeren til romanen der Espen dreper John Wakefield, og det er her han prøver å oppklare mordårsaken. Hvorfor reagerte han så sterkt på å miste kvinnen han var forelsket i, at han valgte å drepe?

For å finne svaret går han, som Freud ville gjort, tilbake til barndommen sin. Romanen er altså en erindringsroman. Den starter på nåtidsplanet: Espen er 34 år, bor i Norge, men tenker tilbake på barndommen i byen Jante i Danmark. Sandemose var inspirert av Freuds psykoanalyse og mente at løsninga måtte ligge i barndommen. Derfor lar han romankarakteren Espen Arnakke drive en slags selvanalyse for å finne svaret på hvorfor han ble en morder.

Ta testen

Har du forstått teksten og oppdraget? Sjekk deg selv ved å ta testen under:

Del 2: Bli ekspert på psykoanalysen

Når du har forstått oppdraget, er du klar til neste steg – nemlig å gå løs på oppdraget. Men for å kunne løse en psykoanalytisk gåte må du kunne litt om Freuds teorier.

Relatert innhold

 1. Les fagartikkelen "Freud og psykoanalysen".

 2. Sitt i grupper og diskuter spørsmålene under:

  • Hva mente Freud med at menneskets psyke var bygd opp av id, ego og superego?

  • Hva er underbevisstheten, ifølge Freud?

  • Hva er den eneste måten å få tilgang til underbevisstheten på?

  • Hvorfor mente Freud at barndommen og oppdragelsen var så viktig?

  • Hvordan gikk Freud fram med pasientene sine i terapi for å hjelpe dem? (Hint: barndommen og fortrengning)

  • Hva er "fri assosiasjon"?

  • Hvorfor var drømmetydning så viktig i psykoanalysen?

  • Hvordan viste typiske maskuline og feminine former seg i folks drømmer, mente Freud?

  • Hva var Ødipuskomplekset?

Del 3: La oss komme i gang!

Nå er du endelig klar for å forske på det som er kilden din. Du skal lese et kapittel i romanen En flyktning krysser sitt spor som heter "Den hellige sten". Det er nemlig i dette kapittelet Espen Arnakke mener å finne svaret på gåten, men svaret står ikke i klartekst. I stedet drever Espen en slags selvanalyse og legger fasiten fram for leseren i symbolsk form, slik som er typisk for psykoanalysen.

 1. Finn kapitlet "Den hellige sten" i En flyktning krysser sitt spor på Nasjonalbiblioteket.

 2. Løs oppdragene under sammen med en medelev i klassen.

Oppdrag 1

Les de to første sidene i kapittelet "Den hellige sten". (Denne stenen er nok et symbol.) Freud mente at forbudte drifter og følelser skjulte seg i det underbevisste, men trådte fram i symbolsk form. Se på sitatene fra de to sidene du har lest. Hva kan "stenen" være et symbol på?

Noen hint som kan hjelpe deg

Spor 1: "Det kom en dag ute i hytten min på Fagerstrand da jeg husket at jeg hadde vært forelsket i en sten."

Spor 2: "Jeg ser den for meg, jeg kjærtegnet den daglig i mange år."

Spor 3: "Min store kjærlighet satt i muren høyst en meter over jorden. Jeg husker den hetest fra en tid da jeg måtte strekke meg opp for å nå den."

Spor 4: "Jeg har vært som bundet til den ved en navlestreng."

Et par går arm i arm i ei gate. Kvinnen holder en ung gutt i hånda. Gutten ser på paret. Det stiger ei tankeboble opp der vi ser at han skyter sin egen far.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdrag 2

Nå har du forhåpentligvis funnet ut hva stenen kan være et symbol på. Men gåten er ikke løst ennå, for årsaken til mordet er ikke oppklart. Løsningen finner du nemlig inni den hellige sten. Les resten av kapittelet og se om du kan finne flere spor.

Hint

Spor 5: "(…) kastet resultater like for nesen på meg med et spotsk: Vær så god, der har du det, stakkar."

Spor 6: "Og den hellige sten åpnet seg i furen på midten, den slo opp sine dører, og jeg så inn i et lysende land, jeg så inn i Paradisets have hvorfra jeg var drevet ut for lenge siden. Jeg ravet, måtte sette meg, brått slått ut som jeg ikke har kjent det siden jeg stod over John Wakefields lik i Misery Harbour. Og inne i den hellige sten lyste min fars milde ansikt."

Spor 7: "Og jeg kjente til bunns min ulykke, alle disse svarte fortvilelsens år."

Spor 8: "Hva kunne skjedd hvis jeg for bare få år siden hadde sett noen øve vandalisme mot stenen i Adamsens mur? Jeg hadde overfalt mannen. Det er så sikkert som var det virkelig skjedd. Jeg føler at jeg ville ha gjort det og ikke tenkt klart før det var for sent."

Del 4: Har dere funnet løsninga?

Nå er det på tide å formulere løsninga på krimgåten. Jobb i samme par som i forrige oppgave.

 1. Skriv ned et svar på spørsmålet: "Hvorfor drepte Espen John Wakefield"? Dere må begrunne svaret deres ved å vise til Freuds teorier om psykoanalysen.

 2. Skriv ned to–tre sitater som dere mener er en god begrunnelse for funnet deres.

 3. Sammenlikn svara deres med svara til andre i klassen. Er dere enige?

En og en leser opp sitt svar. Har dere funnet ut av det samme? Eller er dere uenige? Og hva med begrunnelsen?

Del 5: Er Espens måte å løse mordgåten på logisk?

Denne siste oppgava kan dere løse sammen i par. For like interessant som løsninga på krimgåten er måten Espen finner den på. Mens du leste kapittelet, la du kanskje merke til at fortellerstilen er oppstykka og ukronologisk? Årsaken er at Sandemose i denne delen av romanen ikke er opptatt av ytre handling, men det som skjer i Espens indre.

 1. Hvor finner Espen løsninga på mordgåten?

 2. Hvorfor ville Freud sagt at måten Espen løser gåten på, er umulig?

Hint

Spor 1: "Jeg vil åpne for en sentral som jeg trengte inn til for mindre enn en måned siden. Da gjenopplevde jeg en tragedie fra min barndom."

Spor 2: "I natt er det ikke et menneske som meddeler tørr erfaring. For dette er gjenopplevd av barnet selv. Jeg var barn i noen få minutter, og da kom det. Det finnes ting i det som ligner på en drøm. Men det er ingen drøm. Det er erindringer i billedsprog fra den gang jeg var på vei opp til mennesket, og tenkte i syner."

Spor 3: "Det er dette arbeid i dypet som ikke alltid er skjult for meg. Jeg ser det foregå som under en glassplate."

Et isfjell der størsteparten av isfjellet er under vann. Nederst står "Det underbevisste", "ikke tilgjengelig", seksuelle og aggressive drifter og "fortrengninger fra barndommen". I midten, like under havoverflata står det "Det førbevisste", "kan nås" og "kunnskap og minner". Øverst, over havoverflata, står det "Det bevisste", "tilgjengelig" og "tanker og følelser her og nå".
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 5: Oppsummer

Diskuter i klassen:

 1. Hvordan viser gåten om Espen Arnakkes drap at Sigmund Freud hadde sterk innflytelse på forfatteren Aksel Sandemose? Begrunn svaret.

 2. Synes dere tankene om barndommens påvirkning på den voksne personligheten virker relevante? Begrunn svaret.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 26.11.2021

Læringsressurser

Opprøret mot autoritetene!