Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hvordan skrive innledning og avslutning i diktsammenlikning?

Hvordan går du fram for å skrive ei god innledning, avslutning og en god tittel når du skal sammenlikne to dikt?
Ung gutt som sitter ved pulten og skriver på en pc i klasserommet. Foran ham sitter det flere andre elever på rekke og rad ved pultene sine. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I denne oppgava skal du skrive innledning, avslutning og tittel til ei sammenlikning av dikta "Midt i byen" av Rudolf Nilsen og "Signaler" av Rolf Jacobsen. Dikta finner du nederst på sida som relatert artikkel.

Du vil få tips om hva som kjennetegner gode innledninger, avslutninger og titler ved å lese modelltekster. Modelltekstene tar utgangspunkt i dikta "Fra en annen virkelighet" av Gunvor Hofmo og "Som i en kinosal" av Paal Brekke.

Trinn 1: Skriv innledninga

Innledninga skal først og fremst presentere emnet du skal skrive om. Her kan det også være lurt å skrive litt om den litterære perioden forfatterskapene hører hjemme i. Søk etter relevant informasjon om forfatterne i bøker og på nett før du begynner å skrive.

Hvis du skriver om moderne dikt, for eksempel dikt gitt ut de siste 20–30 åra, kan det være vanskelig å plassere forfatterne innenfor ei retning. Er du usikker, presenterer du bare forfatterne, dikta, året dikta har vært utgitt og eventuelt samlingene de er henta fra.

Oppgave

Under ser du to eksempler på innledninger til sammenlikning av to dikt. Den første er lang og omfattende, mens den andre er kortere, men fortsatt ei grei innledning.

Les disse og bruk dem som inspirasjon til å skrive ei innledning til sammenlikninga av diktet "Midt i byen" av Rudolf Nilsen og "Signaler" av Rolf Jacobsen.

Trinn 2: Skriv avslutninga

I avslutninga kan du reflektere mer over tematikken og den tida dikta ble skrevet i. Det er mange muligheter her, og det viktigste er at du forlater analysen og ikke kommer med nye momenter. Ta gjerne opp igjen noen av poenga fra innledninga, men ikke gjenta dem ordrett.

Oppgave

Les avslutninga under og skriv ei avslutning til sammenlikninga av dikta "Midt i byen" og "Signaler". Du trenger ikke kopiere modellteksten. Avslutninger kan skrives på så mange vis, men se gjerne på strukturen hvis du trenger tips til hva du skal skrive om, og hvordan du skal skrive det. Uansett bør avslutninga di oppsummere hoveddelen.

Trinn 3: Lag en tittel

Lag en god tittel til sammenlikninga di. En god tittel er kort, men klarer likevel å vise leserne hva teksten skal handle om. For eksempel har vi kalt vår sammenlikning av dikta "Det er ingen hverdag mer" og "Som i en kinosal" for:

Hofmo, Brekke og den modernistiske fremmedfølelsen

Oppgave

Skriv ei avslutning til sammenlikninga av dikta "Midt i byen" og "Signaler".

Relatert innhold

Det modernistiske diktet "Signaler" (1933) av Rolf Jacobsen handler om menneskets forhold til byen.

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 22.04.2022

Læringsressurser

Å sammenligne tekster