Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Skriv innledning og avslutning i sammenligninger

Hvordan kan du gå fram for å lage ei god innledning, avslutning og en god tittel, når du skal sammenligne tekster?

Når du har skrevet hoveddelen til teksten din, er det på tide å skrive innledninga, avslutninga og overskrifta.

Vi foreslår nemlig at du gjør dette til slutt. Innledninga skal jo presentere hoveddelen, mens avslutninga skal konkludere. Dermed bør hoveddelen være ferdig, slik at du ikke presenterer noe du ikke gjør, eller konkluderer med noe du ikke har skrevet.

I tillegg lærer du ganske mye i løpet av en skriveprosess. Dermed vil du ha bedre oversikt over emnet du skriver om etter at du har skrevet hoveddelen enn før.

Oppgava:

Vedlegg: Utdrag fra Min kamp 4 av Karl Ove Knausgård (2010) og utdrag fra Soga om Gunnlaug Ormstunge, skrevet ned på 1200-tallet.

Begge de vedlagte tekstene handler om forholdet mellom far og sønn, men det er 800 år mellom dem. Sammenlign form og innhold i de to tekstene.

Kommentar: Du skal sammenligne både form og innhold, og du skal vise kunnskap om norrøn tid og samfunnet i dag. Du skal gjøre greie for virkemidler i tekstene, vise hvilken funksjon de har og grunngi dine egne tanker om tekstene. Bruk relevant fagspråk.

Oppgave 1. Skriv innledninga

Se gjennom presentasjonen under for gode tips om hvordan du kan skrive ei interessant og informativ innledning.

Les gjennom modelltekstene i presentasjonen og la deg inspirere av disse. De tar utgangspunkt i ei oppgave som sammenligner den umulige kjærligheten mellom menn i novella "Brokeback-fjellet" (1997) av Annie Proulx og et utdrag fra romanen Mannen som elsket Yngve (2003) av Tore Renberg.

Oppgave 2. Skriv avslutninga

Husk at alle tekster bør ha ei avslutning. Det er på mange måter desserten i teksten din, og desserten er jo en godbit du aldri bør hoppe over!

Et godt tips før du skriver avslutninga, er å skrive den like etter at du har skrevet innledninga. Da kan du nemlig få til det som kalles "slangen biter seg selv i halen" – eller sirkelkomposisjon.


Oppgave 3. Lag ei overskrift

Er du frista til å kalle teksten din "Ei sammenligning av to tekster"? Ikke gjør det! Det er ei enkel, og kjedelig, løsning. Og er det noe du har lært til nå, så er det at du aldri skal gå for den kjedelige løsninga.

Noen gode overskrifter

Les gjennom overskriftene til sammenligninga av "Brokeback-fjellet" og Mannen som elsket Yngve under. Årsaken til at disse fungerer, er at de

  1. er fengende
  2. er relativt korte
  3. forteller leseren hva teksten skal handle om
  1. Forbudt kjærlighet i Midtvesten og Stavanger
  2. To vanskelige homofile kjærlighetshistorier
  3. To historier om menn som elsker menn
  4. Homofile cowboyer og vill forelskelse i Stavanger

Lag di egen overskrift! Gjør den informativ, men fengende.

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 25.01.2021

Læringsressurser

Å sammenligne tekster