Hopp til innhold

Fagstoff

Frihåndstegning – utstyr og analytisk tegning

Design og produktutvikling er en visuell prosess. Tegning hjelper deg å skape og gjengi ulike former. Kristine Kandal-Ilagsmoen viser deg tegneutstyr og hvordan du kan bruke elementer fra analytisk tegning når du skal tegne ulike produkter.
Fotografi av ring tegnet med krittblyanter på svart kartong.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tegneutstyr

Blyanter

Fotografi av en spiralblokk med gråblyant.

Blyanter finnes i ulike hardhetsgrader. H står for hard og B for bløt. HB har middels hardhet. Jo høyere tallet foran B er, jo mykere er blyet. Myke blyanter lager en tykk og mørk strek, og er fine å bruke til skyggelegging, mens harde blyanter skaper tynnere, mer presise streker.

Papir

Papir har ulik tykkelse og struktur. Grovt papir kan gi en fin effekt og passer til større format. Glatt papir egner seg best til mindre og mer detaljerte tegninger.

Elementer fra analytisk tegning

Å tegne "analytisk" vil si å kunne gjengi former riktig i forhold til hverandre. Ved å bruke geometriske former som hjelpelinjer, kan du få hjelp til å forenkle og sette sammen ulike deler av et produkt.

Rundt bord

Når du ser ei sirkelform fra sida, opplever du den som en ellipse. Øv deg på bevegelsen når du tegner sirkler og ellipser, og la forma bli mer jevn og rund for hver gang du prøver.

Kristine viser hvordan hun bruker hele armen, og hvordan hjelpelinjer kan være til hjelp, når hun tegner et rundt bord. Tegn først svakt, og korriger forma mens du arbeider. Pass på at armen er avslappet.

Trearmet lysestake

Her plasserer Kristine en lysestake inn i et kvadrat, slik at forma blir symmetrisk. En sirkel hjelper henne å tegne buen.

Øks

I denne filmen bruker Kristine elementer fra analytisk tegning når hun lager ei skisse av et økseblad.

Trapp

Kristine bruker geometriske former som ei ramme når hun tegner ei trapp i parallellperspektiv. Dette kan være et utgangspunkt for å jobbe med design til et gelender.

Ta med deg denne måten å jobbe på når du skal lage og bearbeide egne skisser og arbeidstegninger.

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 01.11.2021

Læringsressurser

Tegning