Hopp til innhold

Fagartikkel

Modernisme

Modernisme beskriver en ny måte å tenke på. Synet på verden endret seg. Modernistene gikk bort fra gamle tradisjoner og ønsket å skape nye uttrykk. Modernismen brøt fram på midten av 1800-tallet og påvirket den vestlige kulturen gjennom hele 1900-tallet.

To fotografier av arbeidsplasser i tidlig og sen modernisme. Kollasj.

Modernismen før og nå.

Tenk over:

Hva forbinder du med å være moderne?

Modernisme

Noe som er moderne, hører som regel til det nyeste på sitt område. Likevel bruker vi modernisme om flere stilretninger som utviklet seg gjennom forrige århundre. Samfunnet endret seg radikalt på 1800-tallet. Utvikling av ny teknologi og industri gjorde at mange flyttet til byene for å få arbeid. Industrien gjorde det mulig å produsere vakre og rimelige hverdagsgjenstander.

Modernisme beskriver en ny måte å tenke på. 1900-tallet er preget av nyskaping innen kunst, arkitektur, kunsthåndverk, musikk og litteratur. Eksperimentering og kunstnerisk frihet ble lagt vekt på.

I billedkunsten var det ikke lenger et mål å etterlikne virkeligheten. I arkitektur og brukskunst rensket en bort unødvendig pynt. I stedet brukte man rette linjer og rene flater. Form, funksjon og materialer skulle være i fokus.

Modernismen er et samlebegrep for flere ulike retninger. Innenfor design og kunsthåndverk utviklet modernismen seg til art deco, funksjonalisme, Scandinavian design og popdesign. Et enkelt formspråk med rene flater og stilisert dekor er felles for disse.

Kunsthåndverk som grunnlag for design

Skjerm i lakkert og beiset bjørk med innfelt billedvev i ull. Foto.

Gerhard Munthe har laget mønsteret til bildeveven (cirka 1900). Ovnskjermen tilhører Designsamlingene til Nasjonalmuseet.

De første modernistene ønsket å relatere design og kunsthåndverk til industrisamfunnet. Gerhard Munthe (1849–1929) var en produktiv kunstner som jobbet med flere typer kunstindustri. Han laget veggutsmykninger og tegnet møbler, dører og annet inventar. I Norge blir han sett på som den første industridesigneren.

Modernistisk design

Nora Gulbrandsen var også en av Norges første profesjonelle industridesignere. Hun er kjent for arbeidene i modernistisk design for Porsgrunds Porselænsfabrik fra 1930-årene.

Svart servise med gulldekor. Foto.

Porselensservise designet av Nora Gulbrandsen i 1931, produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik AS. Serviset tilhører Designsamlingene til Nasjonalmuseet.

Spiseredskaper i sølv og emalje. Foto.

H10 Skylight. Spiseredskap i støpt sølv med emalje. Designet av Tone Vigeland (cirka 1960) og produsert av PLUS. Tilhører Designsamlingene i Nasjonalmuseet.

Andre utøvere som har vært viktige for utviklingen av modernisme i Norge, er Grete Prytz Kittelsen med emaljegjenstander, og Tone Vigeland med smykker og bruksgjenstander.

Sist faglig oppdatert 02.12.2019
Skrevet av Inger Gilje Sporaland
Rettighetshaver: NRK

Læringsressurser

Stilhistorie

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell