Hopp til innhold

Spillefilm

Coco før Chanel

Hvordan ble Coco Chanel en av verdens mest innflytelsesrike motedesignere? I filmen Coco før Chanel blir vi kjent med en dame som aldri ga opp, til tross for sine mange personlige tragedier.

Chanels tidlige år

Coco, eller Gabrielle som hun egentlig het blant sine nærmeste, vokste opp i fattige kår på et barnehjem på den franske landsbygda. Her ble 11-åringen etterlatt av sin far etter at hennes mor døde.

På barnehjemmet lærte hun å sy, og jobbet etterhvert som syerske ved siden av en karriere som kabaretsangerinne. Via kabaretteateret hun jobbet ved, fikk hun innpass i de fineste sosietetskretsene i Paris.

Selv om hun fikk innpass, gikk hun alltid sine egne veier. Hun ble sett på som en sosial opprører blant mange, både i klesveien og ellers i livsvalgene hun tok.

Anarkist i klesveien

Coco Chanel skilte seg veldig ut fra de andre kvinnene i begynnelsen av det tjuende århundret. Hun giftet seg aldri, og fikk ikke barn.

Mens damene på den tiden gikk i lyse overdådige kjoler, med korsett som tok pusten fra deg, tok hun sitt korsett av. Chanel ble etter hvert kjent for sin enkle stil.

Klærne hun lagde, var komfortable og maskuline, gjerne sydd i materialer som jersey og tweed. Hun gikk gjerne med bukser, og favorittfargen var sort.

Moteforkjemper

Coco Chanel fornyet og revolusjonerte datidens motebilde. Chanels design framhevet kvinners personlighet og deres eget behov, ikke hva som var forventet av dem.

Kvinner fikk plutselig bevegelsesfrihet, og hennes mote reflekterte etter hvert også tiden hun levde i. På samme tid som hennes moteimperium vokste fram, fikk også kvinnebevegelsen og kvinners rettigheter større synlighet og betydning i den vestlige verden.

Coco Chanel har betydd enormt mye for moteverden, og Time Magazine kåret henne i 1999 til en av de hundre mest innflytelsesrike personene i det tjuende århundret. Hun er kanskje aller mest kjent for kjolen, som har fått navnet “Den lille sorte”, og ikke minst parfymen Chanel No 5. Parfymen er fortsatt blant verdens mest solgte parfymer, nærmere 100 år etter den først ble lansert i 1922.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 28.05.2020

Læringsressurser

Stilhistorie