Hopp til innhold

Fagartikkel

Maksimalisme

Maksimalisme er det motsatte av minimalisme: overdådige uttrykk, gjerne med bruk av sterke farger og mye mønster. Livsglede og kreativt mangfold er i fokus.

Maksimalistisk interiør og klesmote. Fotokollasj.

Christian Lacroix er en fransk moteskaper som også lager sine egne interiørkolleksjoner. Motehuset kjennetegnes av en luksuriøs og barokk stil. Stilen karakteriseres av overdådig dekor, sterke farger og uventede mønsterkombinasjoner.

Maksimalisme kan bety å gå så langt som mulig. Hvordan kan du gjøre det i design og håndverk?

Mange opplevde den enkle stilen i minimalismen som kald og upersonlig. Nå ville de heller vise livsglede og kreativt mangfold. Maksimalismen utviklet seg på 1990- og 2000-tallet og er fremdeles aktuell. Stilretningen er preget av sensuelle, organiske og svulmende former. Fargebruken kan være sterk, ofte med et repeterende mønster.

Tenk over: Husker du hva som kjennetegner barokken?
Du kan lese mer om dette i NDLAs artikkel om Barokken.

Hva ble maksimalismen inspirert av?

Kopp med skål i porselen med trykket dekor. Foto.

Kopp med skål designet av Pia Myrvold for Porsgrunds Porselænsfabrik AS i 1999.

Maksimalismen ble inspirert av barokken på 1600-tallet, hvor alt skulle være stort og mye. Mønstrete tapeter og lysekroner er noe vi finner igjen i dagens interiørmote.

Det overdådige uttrykket i maksimalismen kan også minne om stilen i overgangen mellom 1800- og 1900-tallet. Men nå bruker vi andre former og teknikker. Ny vitenskap og teknologi har inspirert til å utforske mulighetene som ligger i design og kunsthåndverk.

Klesdesign

Maksimalistisk mote kan være klær du sjeldent ser på gata, men gjerne opplever på catwalken eller scenen.

 Lady Gaga i et rosa sceneantrekk. Foto.

Lady Gaga I et rosa sceneantrekk fra Philip Treacy under London Fashion Week 2012.

Antrekk laget av maskinvevd bomullsstoff med påsydde remser fra plastposer. Foto.

Pia Myrvolds "In-formation" - Paris Identity.

Klærne skiller seg ut i bruken av former og materialer. Det kan være alt fra fjær, pels og skinn til materialer som vanligvis ikke brukes til klær. Pia Myrvold har brukt remser av plastposer i drakten "In-formation" - Paris Identity (1994).

På nasjonalmuseumet kan du se Ove Herder Finseths kjole ”Orientalsk blomsterhavn” med støvletter i samme mønster, laget av Vibeke Barbo i 2003. Dette antrekket illustrerer også maksimalismen.

Rosa antrekk med støvler i håndsydd og maskinvevde og maskinkniplete silke- og kunstsilkestoffer, dels med gulltråd, håndbrodert med glassperler og applikerte gullblomster. Foto.

Kjolen «Orientalsk blomsterhave» er designet av Ove Harder Finseth, og støvelettene er designet av Vibeke Barbo.

Skriv ned noen stikkord: Oppsummer hva som kjennetegner maksimalisme. Kan du finne eksempler på maksimalisme innen det yrket du har valgt?

Sist faglig oppdatert 07.06.2019
Skrevet av Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Stilhistorie

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell