Hopp til innhold

Fagartikkel

Form og funksjon

Utseende henger sammen med hva en gjenstand skal brukes til. En stol skal være behagelig å sitte i og samtidig ha god form. Funksjon beskriver bruksmåte, altså hvordan et produkt fungerer. En lenestol kan f.eks. reguleres til liggestilling, mens en kontorstol kan tilpasses høyden på et skrivebord.

Fargerike lenestoler. Foto.

Form og funksjon

Jobber du med design, må du starte med å finne ut hva produktet skal brukes til. Noen gjenstander kan ha flere funksjoner, og andre ingen.

Vi fortsetter med en stol som eksempel: Hvordan den skal brukes, er avgjørende for utformingen. Stolen kan ha rette eller myke, avrundede former. Den kan oppleves streng eller innbydende. Utrykket påvirkes også av fargene og materialene. En designer må få form, farger og materialer til å fungere sammen og samtidig ta hensyn til bruksområdet.

Ulike tider og ulike kulturer har sitt formuttrykk. En stol har en helt annen utforming i dag enn for 100 år siden, men den fyller samme funksjon. Form skal følge funksjon, og god funksjon kan være vakkert i seg selv. Derfor er dekor unødvendig. Men vi ser at vi også har behov for å leke oss med form og farge. Vi henter inspirasjon fra fortiden og ulike kulturer og smelter dette sammen til et moderne uttrykk.

Presentasjon av formuttrykk

I presentasjonen under kan du utforske ulike formuttrykk ved å klikke på elementene.

Sist faglig oppdatert 10.05.2022
Skrevet av Inger Gilje Sporaland
Rettighetshaver: NRK

Læringsressurser

Formuttrykk

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter