Hopp til innhold

Fagstoff

Form og funksjon

Utseende henger sammen med hva en gjenstand skal brukes til. En stol skal både være behagelig å sitte i og ha god form. Funksjon beskriver bruksmåte, altså hvordan et produkt fungerer. En lenestol kan for eksempel reguleres til liggestilling, mens en kontorstol kan tilpasses høyden på et skrivebord.
Fargerike lenestoler. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Form og funksjon

Jobber du med design, må du starte med å finne ut hva produktet skal brukes til. Noen gjenstander kan ha flere funksjoner, og andre ingen.

Vi fortsetter med en stol som eksempel: Hvordan den skal brukes, er avgjørende for utformingen. Stolen kan ha rette eller myke, avrundede former. Den kan oppleves streng eller innbydende. Utrykket påvirkes også av fargene og materialene. En designer må få form, farger og materialer til å fungere sammen og samtidig ta hensyn til bruksområdet.

Ulike tider og ulike kulturer har sitt formuttrykk. En stol har en helt annen utforming i dag enn for 100 år siden, men den fyller samme funksjon. Form skal følge funksjon, og god funksjon kan være vakkert i seg selv. Derfor er dekor unødvendig. Men vi ser at vi også har behov for å leke oss med form og farge. Vi henter inspirasjon fra fortiden og ulike kulturer og smelter dette sammen til et moderne uttrykk.

Presentasjon av formuttrykk

I presentasjonen under får du en oversikt over ulike formuttrykk, både i to- og tredimensjonal form.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland. Rettighetshaver: NRK
Sist faglig oppdatert 10.05.2022

Læringsressurser

Formuttrykk