Hopp til innhold

Fagstoff

Symbol

Et symbol er et tegn eller en gjenstand som vi har lært oss betydningen av. Ofte har et symbol et abstrakt innhold. Et av de mest brukte symbolene i vår kultur er hjertet. Det får oss til å tenke på varme følelser og kjærlighet. Symboler kan fungere dekorativt og understreke meninger.
Nærbilde av symboler på en primstav. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Symbol

Hva får en rød rose deg til å tenke på? Visste du at under andre verdenskrig ble en binders brukt som et tegn på samhold og motstand mot den tyske okkupasjonen?

Med symbol mener vi i utgangspunktet alle typer tegn som står for noe annet enn seg selv – fra matematiske symboler, bokstaver og notetegn til trafikkskilt, flagg og logoer. Antakeligvis bruker du symboler hver dag, for når du kommuniserer med andre via mobilen, velger du ofte emojier i stedet for bokstaver.

Mennesker med emotikoner til ansikt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tegn alle symbolene du kommer på

– for følelser
– for religioner

Kulturbestemte symboler

Hva et symbol står for, er vanligvis kulturbestemt. Et flagg, for eksempel, er et stykke tøy med et bestemt mønster i bestemte farger − iallfall for den som aldri har sett et flagg før. Vi må lære hva flagget står for, på samme måte som vi må lære oss bokstaver og trafikkskilt. Slike kulturbestemte symboler kaller vi også konvensjonelle symboler.

Finsk, norsk, svensk, islandsk og dansk flagg blafrer i vinden. Foto.

Symboler som visuelle tegn

Det som kjennetegner et symbol som visuelt tegn, er at det ikke finnes noen direkte sammenheng mellom tegnet og den virkeligheten det representerer. Når vi likevel forstår meningen med tegnet, kommer det av at vi har lært oss hva det betyr.

Likevel det er nok ikke helt tilfeldig at det er duen som symboliserer fred, og ikke hauken eller ørnen. Det samme gjelder at et anker symboliserer håp, for ankeret sørger for at skipet ligger trygt i havn. Dersom vi tenker etter, kan vi ofte finne en sammenheng likevel.

Kristne symboler

Korset er det sterkeste symbolet i kristen tro, men det finnes mange flere. Ankeret står for håp, hjertet for kjærlighet. Lammet, fisken og sola er symboler for Kristus, et øye eller en hånd er symboler for Gud. De fleste religioner omgir seg med et tilsvarende sett av symboler.

En halvmåne, et kors og en davidsstjerne. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Solsymbol

Stilisert sol med kors i midten. Symbol.

Sola er et urgammelt symbol som representerer livet og livskraft. I samisk religion er Beaivi solguden.

I folkeeventyrene sprekker trollet i møtet med sola. De onde kreftene tåler ikke dagslys.

Symboler endrer seg

Når samfunnet endrer seg, mister en del symboler sin betydning. Fruktbarhetssymboler er viktige når mennesker er avhengige av det jorda til enhver tid kan framskaffe av vekst og grøde. I det moderne industrisamfunnet er det helt andre symboler som står sentralt.

Helleristning med fruktbarhetssymbol. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Monogrammer kan også fungere som symboler

Et monogram er en sammenstilling av forbokstaver i for- og etternavn. Bokstavene blir satt sammen på en dekorativ måte. Monogrammer har blitt brukt som dekor i tekstiler, som duker, sengetøy og klær, og i metallarbeid og glass.

Filigransarbeid i gull festet på svart silkebånd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Bokstaven H og et 7-tall komponert med en krone over. Monogram.

Konge- og dronningmonogram

Monogrammet til konger og dronninger har som regel forbokstaven sammen med tallet til den kongelige. Dette blir komponert med en krone over. Monogrammet til kong Haakon 7 ble et samlingsmerke for nordmenn under andre verdenskrig. Det ga håp om seier og frihet.

Kilde

Elvestad, J., Løvstad, Å. & Strømme L. (2006). Visuelle kunstfag. Gyldendal Norsk Forlag AS.

CC BY-SASkrevet av Marion Federl, Cecilie Isaksen Eftedal, Ragna Marie Tørdal og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 01.10.2020

Læringsressurser

Kultur