Hopp til innhold

Fagartikkel

Votter sydd i reinskinn

Skinnvotter holder godt på varmen i kulda. I lulesamiske områder kalles votter sydd i pels for gistá. Tradisjonelt ble gistá sydd av reinens leggskinn. Forma på leggskinnene er det som har gitt forma på vottene.

Fotografi av et par pelsvotter. I åpningen rundt håndleddet har de et bredt pyntebånd i tekstil med sikksakkmønster i fargene rødt, blått, gult og grønt.

Disse pelsvottene er laget av brunt leggskinn fra rein. (Buljo, 2000)

Gistá er den lulesamiske benevnelsen på votter sydd i pels. På nordsamisk sier man gisttat. Gistá har tradisjonelt blitt sydd av reinens leggskinn. Til et par gistá trenger man vanligvis en omgang leggskinn, det vil si alle leggskinnene fra en rein.

Ráhpuga er den lulesamiske benevnelsen på votter sydd i garvet skinn. På nordsamisk sier man rahpohat.

Fotografi av et par skinnvotter med bord i tekstil.

Her ser du et par lulesamiske skinnvotter.

I de tradisjonelle skinnvottene er det vanlig å ha mellomlegg mellom sømmene, og både skinn- og pelsvotter har dekor i tekstil.

Inne i begge vottetypene har det vært vanlig å bruke ullvotter og også sennegress for å holde på varmen. Sennegresset ble slått på sensommeren, og ble oppbevart i sekker gjennom vinteren. Etter at gresset er tørket og banket, isolerer det og holder hendene tørre og varme.

Det har vært vanlig å fôre votten i skaftet rundt håndleddet, men bortsett fra det har det ikke vært vanlig med fôr.

Tradisjonshåndverk som inspirasjon

Fotomontasje av fem bilder som viser hvordan man syr votter med samisk inspirasjon.

I dette eksempelet er det brukt et vevd ullstoff som er lett tovet. Du kan også bruke andre materialer.

Du kan la deg inspirere av mønster og sømteknikker og lage samiskinspirerte votter i tekstil. Men husk å være bevisst på inspirasjon og kopiering når du tar utgangspunkt i et tradisjonshåndverk. Se artikkelen om kulturell appropriasjon og hva det innebærer innenfor duodji.

Sist faglig oppdatert 26.01.2022
Skrevet av Berit Kristine Andersen Guvsám

Læringsressurser

Samisk tradisjonshåndverk

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter