Hopp til innhold

Fagstoff

Votter sydd i reinskinn

Skinnvotter holder godt på varmen i kulda. I lulesamiske områder kalles votter sydd i pels for gistá. Tradisjonelt ble gistá sydd av reinens leggskinn. Forma på leggskinnene er det som har gitt forma på vottene.
Fotografi av et par pelsvotter. I åpningen rundt håndleddet har de et bredt pyntebånd i tekstil med sikksakkmønster i fargene rødt, blått, gult og grønt.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gistá er den lulesamiske benevnelsen på votter sydd i pels. På nordsamisk sier man gisttat. Gistá har tradisjonelt blitt sydd av reinens leggskinn. Til et par gistá trenger man vanligvis en omgang leggskinn, det vil si alle leggskinnene fra en rein.

Ráhpuga er den lulesamiske benevnelsen på votter sydd i garvet skinn. På nordsamisk sier man rahpohat.

Fotografi av et par skinnvotter med bord i tekstil.
Åpne bilde i et nytt vindu

I de tradisjonelle skinnvottene er det vanlig å ha mellomlegg mellom sømmene, og både skinn- og pelsvotter har dekor i tekstil.

Inne i begge vottetypene har det vært vanlig å bruke ullvotter og også sennegress for å holde på varmen. Sennegresset ble slått på sensommeren, og ble oppbevart i sekker gjennom vinteren. Etter at gresset er tørket og banket, isolerer det og holder hendene tørre og varme.

Det har vært vanlig å fôre votten i skaftet rundt håndleddet, men bortsett fra det har det ikke vært vanlig med fôr.

Tradisjonshåndverk som inspirasjon

Fotomontasje av fem bilder som viser hvordan man syr votter med samisk inspirasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Du kan la deg inspirere av mønster og sømteknikker og lage samiskinspirerte votter i tekstil. Men husk å være bevisst på inspirasjon og kopiering når du tar utgangspunkt i et tradisjonshåndverk. Se artikkelen om kulturell appropriasjon og hva det innebærer innenfor duodji.

Relatert innhold

Kulturell appropriasjon er et viktig begrep å kjenne til når man låner elementer fra andre folkegrupper og deres kultur.

Duodji er samlebegrepet for samiske håndverkstradisjoner og produkter. Les litt om tradisjoner og om verdien av autentiske håndverksprodukter.

CC BY-SASkrevet av Berit Kristine Andersen Guvsám.
Sist faglig oppdatert 26.01.2022

Læringsressurser

Samisk tradisjonshåndverk