Olympisk genserdesign - Produktutvikling og skapende prosesser (DT-DTH vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Olympisk genserdesign

– Under OL i Oslo i 1952 viste flere av utøverne seg i norske strikkegensere i mønstre laget spesielt til OL. Disse mønstrene ble fort populære, og det var nok bakgrunnen for idéen om å lage en egen OL-genser, sier produksjonssjef i Dale of Norway, Lorents Tvedt.

VM- og OL-gensere siden 1956

Dale of Norway har hatt avtale med Norges Skiforbund om å lage de offisielle OL- og VM-genserne helt siden 1956. Hvert mesterskap kles norske idrettsstjerner opp i et nytt genserdesign.

Norsk identitet og stolthet

Eksempel fra Sotsji-OL i 2014

Alle de norske OL-utøverne, idrettslederne, trenerne og støtteapparatet brukte OL-genseren gjennom hele OL i Sotsji i 2014. Denne OL-genseren er strikket i Dale-fabrikken i Vaksdal utenfor Bergen. De har produsert garn og strikkeplagg helt siden 1879.

Genseren er designet i norske farger og har flaggstriper i halspartiet. Samtidig fulgte den trenden med tradisjonelt, men moderne retromønster. Designeren la inn kryss i mønsteret. Etter gammelt var dette et symbol som skulle drive bort vonde ånder. I tillegg symboliserte metallvalget i glidelåsen jakten på gull.


Lillehammer-effekten

OL- og VM-genserne selger godt i Norge, men de er unntaket. Dale of Norway omsetter nemlig for mer i utlandet enn de gjør her hjemme. Klesmerket selges på mange av de store vintersportsstedene i både USA og Europa. De fleste av genserne som selges i Norge, kjøpes av turister. Selskapet har òg laget gensere for de amerikanske og canadiske skiforbundene.

I OL-genserens historie står imidlertid OL på Lillehammer i 1994 i særstilling.

– Eksporten til utlandet eksploderte med Lillehammer. Da var det ville tilstander her, vi slet med å produsere nok gensere og måtte hyre inn idrettslag for å få unna pakkingen, forteller Tvedt.

Strikk selv

Strikking er trendy. Fremdeles er det norske og tradisjonelle populært. Dale Garn selger mønster til de ulike OL- og VM-genserne, og i Norge er det mange som velger å strikke genserne selv.

– Under VM i Oslo i 2011 var hele stadion full av VM-gensere, det var vanvittig moro! Det er artig at et så lite firma som vårt har blitt så synlige internasjonalt, sier Tvedt.

Gratis strikkeoppskrifter

Du trenger ikke betale i dyre dommer for strikkehefter. Du kan laste ned strikkeoppskrifter fra Dale helt gratis. Her finner du også oppskriften på genseren det hele startet med, «Cortina», fra 1956.

Relatert innhold

Skrevet av Kjersti Busterud og Hege Røyert. Rettighetshaver: NTB
Sist faglig oppdatert 11.07.2022