Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Design tøymunnbind

Kan et munnbind uttrykke en personlig stil? Prøv ut ulike design og lag dekor til tøymunnbind som kan brukes flere ganger.
Nærbilde av ansiktet til en mann med mørkt blondt hår. Han har på et tøymunnbind som dekker munn, kinn, nese og hake. Bunnfargen på munnbindet  er sort, og motivet på bindet er hvite knokler lik dem vi har i nedre halvdel av ansiktet. Foto.

Framgangsmåte

Du skal løse to ulike oppgaver. Arbeidet bør du dele opp i flere faser:

  • Første trinn er idéfasen med idéutvikling. Her er skisser og utforsking viktig. Lag minst fem skisser med ulike motiv og uttrykk per oppgave. Lag din egen form på munnbindet, eller bruk en av de vedlagte malene.
  • I neste fase skal du velge ut og videreutvikle ett eller to design fra idéfasen. Bruk et grafisk program og lag en grafisk framstilling av tøymunnbindet, strekt ut som vist i malene. I tillegg skal du lage en skisse som viser et ansikt som har på munnbindet, for å vise det i bruk.
  • Du skal dokumentere prosessen underveis og skrive notater om arbeidet.
  • Til slutt skal du lage et lite hefte der du samler skisser, utprøvinger, notater og ferdige produkter.

Oppgave 1: Lag et mønster

Se for deg en målgruppe, beskriv den med hensyn til kjønn, alder, interesse og klesstil. Design deretter et mønster som skal dekke munnbindet, og som kan appellere til målgruppa. Du kan i tillegg lage en logo eller skrive et navn på munnbindet om du vil.

Oppgave 2: Lag merchandise

Lag tøymunnbind-merchandise til et band, en artist, et idrettslag, en russegruppe, til en influenser eller lignende. Sett deg inn i den visuelle stilen til personen eller gruppa du skal lage merchandise for.

To maler for munnbind, med sorte streker på hvit bakgrunn. Munnbindet til venstre er et rektangel med to runde strikk til å feste rundt ørene. Munnbindet til høyre har en mer buet fasong. Det har også to runde strikk til å feste rundt ørene. Illustrasjon.

Oppgave 3: Dokumenter arbeidet

Lag et hefte der du viser fram både skisser og ferdige design, og der du forklarer arbeidsprosessen fra idé til ferdig design. Bruk bilder og tekst, og trekk inn faguttrykk.

Argumenter for

  • valg av design
  • behovene til målgruppa
  • visuell stil (gjelder oppgave 2)

Filer

Informasjon om ulike munnbind

Det finnes flere typer munnbind. Felles for disse er at de skal sitte tett til ansiktet, dekke nese, munn og kinn og trekkes godt under haken.

Tøymunnbind

Tøymunnbind er laget av tøy, og produksjonen av dem har ikke bestemte standardkrav. Det er heller ikke klart godt tøymunnbind beskytter mot smitte. Tøymunnbindene kan gjenbrukes etter vask, og de skal vaskes etter at de er brukt. De skal vaskes i vaskemaskinen på 60 grader. Regjeringen henviser til oppskriften for produksjon av tøymunnbind laget av Standard Norge. Du kan laste ned pdf-en med oppskriften gratis.

NRK Livsstil har intervjuet Ingrid Vik Lysne, som viser framgangsmåte for å sy egne munnbind.

Medisinske munnbind

Den andre hovedtypen munnbind kalles for medisinske munnbind. Disse kjøpes på apoteket. Det finnes flere klassifiseringer på munnbindene. Vanlige reisende skal bruke munnbind klasse I, som har god filtrering. Helsepersonell bruker munnbind med enda bedre filtrering (klasse II, IIR) eller munnbind som er åndedrettsvern.

Kilde: Folkehelseinstituttet 2020

Relatert innhold

Vi kan lage mønster ved å gjenta en form eller et mønsterelement. Gjentagelse, dreiing og speilvending kan skape spennende mønster.

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 17.08.2020

Læringsressurser

Designprosess