Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Strømbruk innen IT

Å begrense strømforbruket er et viktig tiltak for å redusere miljøavtrykket til verdens IT-utstyr og datasentere. Fornying til mer effektivt utstyr skaper likevel andre bærekraftsutfordringer. I disse oppgavene skal du undersøke og gjøre dine egne vurderinger om temaet.
Instrumenter i ei instrumenttavle som måler ampere og kilowatt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgaver

Til de første oppgavene skal du bruke lista Green500 (top500.org). Denne lista rangerer de 500 største superdatamaskinene etter hvor mye prosessering de får gjort per watt med strøm de forbruker (megaflops per watt). Dette er en måte å vurdere effektivitet på.

Hva er en superdatamaskin?

Superdatamaskiner er store grupper av servere som arbeider tett sammen med store prosesseringsoppgaver. Superdatamaskiner brukes for eksempel til analysearbeid og simuleringer innen forskning og værvarsel.

Du kan lese mer om superdatamaskiner i artikkelen under.

NDLA: Når servere samarbeider

  1. Bruk lista Green500 (top500.org) og sammenlign den mest effektive supermaskinen fra 2013 med den beste maskinen for tre år siden og dagens mest effektive superdatamaskin.

  2. Hvis superdatamaskinene blir mer og mer effektive, betyr dette at de største superdatamaskiner i verden i dag bruker mindre strøm enn tidligere? Forklar hva du finner ut.
  3. Gjør undersøkelser på nett og finn ut hvor mye av verdens strøm vi bruker på datasentere og annet datautstyr i dag.
  4. Datasentere har en del utstyr som bruker strøm. Hva slags utstyr er det, tror du? Lag ei liste med eksempler.
  5. Økt bruk av skytjenester er et argument for reduksjon av energiforbruk, hvorfor det?
  6. Nytt datautstyr vil som oftest være mer energieffektivt, men å gå rett over til nytt utstyr er ikke alltid et smart eller bærekraftig valg. Forklar hvorfor.

    Ekstraoppgaver

  7. Energibesparelse og miljø brukes ofte som begrunnelse for at nye store datasentere bør plasseres i Skandinavia, hvorfor det?
  8. Påstand: Kryptoutvinning (mining) er bortkastet bruk av IT-utstyr og strøm. Kom med argumenter for og imot denne påstanden. Bærekraft og miljø bør være sentralt for argumentene.
CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 27.08.2021

Læringsressurser

Miljø og bærekraft innen IT