Hopp til innhold

Du er nå inne i en læringssti

Introduksjon

CC BY-SA

I denne guiden (læringsstien) går vi gjennom stegene som trengs for å sette opp en fysisk testlab med Windows Server 2019-servermaskin, Windows 10-klient og nettverk. Oppsettet simulerer sentrale deler av et oppsett som kan være aktuelt for driftsmiljøet til en liten bedrift.

Guiden dekker installasjon av operativsystem, oppsett av grunnleggende nettverk, oppsett av domenekontroller, DNS og DHCP-tjeneste på serveren. Vi ser også på oppretting av OU-er og domenebrukerkontoer. Til slutt i guiden gjør vi første pålogging med domenebrukerkonto på klientmaskinen.

Underveis finner du dessuten fagstoff om tjenestene vi setter opp.

For å gjennomføre denne guiden trenger du to datamaskiner (én vil fungere som server, og den andre vil være klient). (Obs: Tidligere operativsystem og data på disse maskinene vil bli slettet i prosessen.) Du trenger en ruter (og tilgang til bruksanvisning eller guide for oppsett) og en svitsj (helst en som støtter VLAN), og du vil trenge nettverkskabler, tastatur, mus og skjerm.
Hvis du har UniFi-basert nettverksutstyr, har vi egne læringsstier for slike oppsett. Snakk med læreren din om hvilken sti du skal følge.

Du trenger internettilgang til ruteren og en minnepenn til å lage installasjonsmedium. (Obs: Eksisterende innhold på minnepennen vil bli slettet i prosessen.)