Hopp til innhold

Fagstoff

Installasjon av Windows 11 på fysisk maskin

Windows 11 er et mye brukt operativsystem for klientmaskiner. Windows 11 kan kjøre selvstendig eller være styrt av katalogtjenesten i et bedriftsnettverk. Denne veiledningen går gjennom installasjonen av Windows 11 på fysisk maskinvare med tilpasning for å fungere med Active Directory.
Windows-skrivebord med Windows 11 startmeny på midten. Skjermbilde.

Denne veiledningen beskriver installasjon på fysisk maskinvare. Hvis du skal installere på en virtuell maskin, finnes det en alternativ artikkel for dette som du finner lenke til nederst på denne siden.

Til installasjonen trenger du en bærbar eller stasjonær datamaskin og USB-minnepinne (minst 8 GB stor) for overføring av installasjonsfiler til maskinen.

Skaffe installasjonsfiler og installasjonsmedium

Tre USB-minnepenner. Foto.

Installasjonsfiler for Windows 11 kan skaffes på flere måter.

Hvis du gjennom skolen har tilgang til Azure Dev Tools for Teaching, kan ISO-filer lastes ned direkte fra disse. Du vil trenge enten Pro-, Enterprise- eller Education-versjonen av Windows 11 (Home-versjonen kan ikke kobles til domenekontroller).

For å legge ISO-fila på USB-minnepinne trenger du et program som Rufus.

Alternativt har Microsoft-verktøyet Media Creation Tool, som henter ned nødvendige filer for å lage USB-installasjonsmedium for alle versjonene av Windows 11 i en enkel prosess. Nederst i denne artikkelen finner du ei lenke til en detaljert veiledning om opprettelse av installasjonsmedium.

Obs!

Media Creation Tool er enkelt å bruke, men vær obs på at programmet har et alternativ for å reinstallere datamaskinen.

Siden du sannsynligvis kjører Media Creation Tool fra din egen skolemaskin, er ikke dette ønskelig. Pass derfor på at du velger "Opprett installasjonsmedium" når du får spørsmål om hva du vil gjøre.

Programvindu med to valg: "Oppdatere denne PC-en nå" og "Opprett installasjonsmedium". Skjermbilde.

Starte datamaskin fra installasjonsmedium

Koble minnepinnen med installasjonsfilene til datamaskinen du skal installere Windows 11 på. Slå på datamaskinen og vent til du får opp skjermbildet.

Meny med liste over enheter som maskinen kan starte opp fra. Enheten merket "USB HDD UEFI: KingstonDataTraveler" er markert. Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

I løpet av de første sekundene av oppstarten er det mulig å komme inn i menyen for å velge oppstartsenhet ("boot menu"). Se etter tekst i hjørnene på de første skjermbildene for å se hvilken tast du må trykke på. Ofte er det F2, F10, F12 eller Delete-knappen som brukes for å komme inn i denne menyen.

Hvis du ikke fikk trykket på riktig knapp i tide, vil maskinen forsøke å starte opp fra maskinens harddisk. Start maskinen på nytt og prøv igjen til du kommer inn i riktig meny.

Valg av språk og tastaturoppsett for installasjonsveilederen

Vindu med tre nedtrekksmenyer, musepekeren er over Next-knappen. Skjermbilde.

Når datamaskinen starter opp fra USB-minnepinnen, vil den starte installasjonsveilederen.

På første side velger du språk, klokke og tastaturoppsett som du ønsker å bruke under installasjonen.

Denne veiledningen bruker engelsk som språk, men norsk kan også brukes hvis du ønsker dette.

Trykk på "Next" for å gå videre.

En ny side vises. Her er det mulig å komme til verktøy for reparasjon av eksisterende Windows 11-installasjon. Siden vi ønsker å gjøre en nyinstallasjon, trykker du på "Install now".

Godkjenne lisensavtale

På neste side må du godkjenne Microsoft sine lisensbetingelser. Kryss av for at du godtar disse, og velg "Next".

Lisensnøkkel

På neste side kan du legge inn lisensnøkkel for operativsystemet. I denne omgangen kan dette vente. Trykk derfor på "I don’t have a product key".

Avansert installasjonsveiledning

På neste side vil du bli spurt om du ønsker å gjøre en operativsystemoppgradering eller en avansert Windows-installasjon. Velg "Custom: Install Windows only (advanced)".

Partisjonere harddisk/SSD

Slette eksisterende partisjoner

Vindu som viser ei liste over eksisterende partisjoner på harddisken. Under er det valg som å slette og formatere. Skjermbilde.

Hvis du installerer på en maskin som har hatt andre installasjoner tidligere, er det sannsynlig at gamle partisjoner enda eksisterer på harddisken til maskinen.

Velg hver partisjon etter tur og velg "Delete". Du vil få opp et vindu hvor du må bekrefte slettingen.

Når slettingen er ferdig, skal du bare stå igjen med ei linje der det står "Drive 0 Unallocated Space", og hele disken skal være ledig.

Hvis du har en datamaskin med flere harddisker, vil de andre diskene og partisjonene også vises. De vil ha andre "Drive"-nummer.


Opprette partisjon

For å opprette en ny partisjon på den tomme harddisken trykker du på "New". Du kan nå skrive inn størrelsen du ønsker at den nye partisjonen skal ha.

Det anbefales at partisjonen du lager, bare er rundt halvparten av totalstørrelsen på harddisken.

Når du har valgt størrelsen, trykker du på "Apply" for å starte opprettelsen av partisjonen.

Et sprettoppvindu vil nå komme fram og spørre om tillatelse til å opprette andre nødvendige partisjoner for Windows-installasjonen. Velg "OK".

Når maskinen har fått arbeidet seg gjennom opprettelsen av partisjonene, vil partisjonslista oppdatere seg. Marker den store partisjonen, som er av typen "Primary". Trykk så på "Next" for å starte installasjon til denne partisjonen.

Når installasjonsveilederen har kopiert over filene til partisjonen på harddisk/SSD, vil maskinen starte på nytt. Du kan nå ta ut USB-minnepinnen.

Legg inn land og tastaturoppsett for Windows 11

Når maskinen starter opp fra harddisk/SSD første gang, vil du bli spurt om regionsinnstilling og tastaturpreferanser.

Under region bør du velge "Norway" (selv om du skal ha engelsk språk). Trykk på "Yes" for å gå videre.

Under tastaturoppsett velger du "Norwegian" og trykker på "Yes" for å gå videre.

Hopp over å legge til sekundært tastaturoppsett ved å trykke på "Skip".

Valg av maskinnavn

På neste side blir du spurt om å oppgi et navn til maskinen. Velg for eksempel "klientmaskin" og trykk på "Next".

Sett opp maskin for bruk i bedriftsnettverk

På siden "How would you like to set up this device?" bør du velge "Set up for work or school". Dette inkluderer filer og verktøy som trengs for senere å koble Windows 11-installasjonen til en server med Active Directory. Trykk på "Next" for å gå videre.

På neste side vil du få spørsmål om å oppgi e-postadresse for pålogging. Dette bør du ikke gjøre. Velg derfor "Sign-in options" og "Domain join instead".

Du vil nå bli spurt om å lage et brukernavn. Denne brukeren vil være lokal administrator på maskinen. Velg et fornuftig brukernavn og et passord du ikke bruker andre steder.

I driftsmiljøer bør ikke brukernavn og passord skrives ned. I testoppsett, derimot, er dette nyttig, men da er det viktig at brukernavnet og passordet ikke brukes andre steder.

Når du har laget brukernavn og passord, vil du måtte velge sikkerhetsspørsmål og svar. Fyll inn og trykk på "Next" for å gå videre.

I den siste delen vil Microsoft be om tillatelse for å gjøre forskjellige typer datainnsamling. Vi anbefaler at du takker nei til forespørselen når det er mulig. Trykk på "Accept" for å gå videre.

Skrivebordet til Windows 11. Skjermbilde.

Når du har svart på alle spørsmålene, vil maskinen gjøre en konfigurering. Dette kan ta noen minutter. Når prosessen er ferdig, blir du logget inn i Windows 11.

Når maskinen har logget seg inn, anbefaler vi at du søker etter oppdateringer manuelt. Trykk på Windows-ikonet eller søkefeltet på startlinja og skriv inn "Check for updates". Søk etter og installer oppdateringer som er tilgjengelige. Det er sannsynlig at maskinen må restarte en eller flere ganger under oppdateringen.CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 06.10.2023

Læringsressurser

Datalab med Windows Server