Hopp til innhold

Fagstoff

Sette opp UniFi-nettverk

Et atskilt lokalnettverk med ruter og svitsj er nyttig når vi skal simulere et bedriftsnettverk og fritt kunne teste server-programvare. Ruteren skiller nettverkene og sikrer at aktivitet på andre testnettverk ikke forstyrrer ditt.
Nærbilde av pluggen på en nettverkskabel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Denne guiden er tilpasset bruk av Ubiquiti UniFi-nettverksutstyr i testlab.

Hvis du bruker annet utstyr enn UniFi i nettverket ditt, har vi egne ressurser på NDLA du kan bruke. Det kan også være lurt å snakke med læreren din om det er en spesiell framgangsmåte det er ønsket at du skal bruke.

Oppsett av labnettverk med UniFi

For å sette opp en testlab trenger du en UniFi-ruter og en svitsj (helst også av typen UniFi).

Nettverket ditt starter med ruteren, som ruter datapakker mellom forskjellige nettverk. Opp mot internett bruker den WAN1-porten (Wide Area Network). Innad i nettverket ditt bruker den LAN1-porten (Local Area Network).

Svitsjen gjør det mulig å koble flere maskiner og mer utstyr til det lokale nettverket. Én av portene på svitsjen er koblet til LAN1-porten på ruteren, mens server og eventuelle klientdatamaskiner er koblet til ledige porter på svitsjen.

Fra en sky det står «internett» på, går det en rød strek til en illustrasjon av en ruter. Derfra går det en grønn strek til en svitsj, og streken går videre til en stasjonær datamaskin. Rundt skyen med internett går det en rød, stiplet linje merket «WAN». Rundt svitsjen og datamaskinen går det en grønn, stiplet linje merket «LAN». Ruteren er plassert i midten slik at både den røde og den grønne linja går gjennom den. Illustrasjon.

Nullstille nettverksutstyr

Når du har koblet opp og startet nettverksutstyret, må du kunne vurdere om det er nødvendig å nullstille (factory reset) noe av det før du kan ta det i bruk i testoppsettet ditt.

UniFi-nettverksutstyr har et statuslys som med forskjellige farger og blinkinger gir informasjon om statusen til enheten. Statuslyset er som oftest plassert i eller nært produktlogoen. Under ser du en liste over de vanligste statusene.

Farge og blinkemønster

Forklaring

hvitt lys som blinker to ganger per sekund

Enheten er i ferd med å starte opp. Dette tar normalt ca. et minutt.

fast hvitt lys

Enheten er ferdig startet opp og venter på å bli adoptert inn til en nettverkskontroller.

fast blått lys

Enheten er ferdig startet opp og tilhører en nettverkskontroller.

hurtig blinkende hvitt lys

Det har oppstått en feil som gjør at enheten ikke fungerer skikkelig. Skru den av og på igjen, og ta kontakt med læreren hvis feilen fortsatt er der.

hurtig blinkende hvitt og blått lys

Enheten oppdateres. Strømmen må ikke kobles fra mens oppdateringen pågår.

Hvis statuslyset på ruteren eller svitsjen lyser blått uten blinking etter oppstart, betyr det at enheten allerede tilhører en nettverkskontroller. I slike tilfeller må du manuelt nullstille enheten(e). Følg prosedyren under for å nullstille UniFi-utstyr.

Prosedyre for nullstilling (Reset to Factory Default)

  1. La nettverksenheten starte opp (til den viser et fast blått lys).
  2. Nettverksenhetene har en knapp for nullstilling (merket «Reset») på baksiden eller undersiden. Trykk og hold den inne, for eksempel med en utbrettet binders.
  3. Hold inne knappen i rundt 10 sekunder. Når enheten restarter (statuslyset blir mørkt), kan du slippe knappen.
  4. Hvis enheten ble nullstilt, vil den vise et fast hvitt lys når den er ferdig med restarten. Hvis den ikke gjør det, må du forsøke på nytt og eventuelt be læreren din om hjelp.
CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 01.02.2021

Læringsressurser

Datalab med Windows Server