Hopp til innhold

Fagstoff

Sette opp TP-Link Omada-nettverk

TP-Link Omada er en serie med nettverksutstyr som passer for testoppsett og mellomstore bedriftsoppsett. Ruteren skiller nettverkene og sikrer at aktivitet på andre testnettverk ikke forstyrrer ditt.
Nærbilde av pluggen på en nettverkskabel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Denne guiden er tilpasset bruk av TP-Link Omada-nettverksutstyr i testlab.

Hvis du bruker annet utstyr enn TP-Link Omada i nettverket ditt, har vi egne ressurser på NDLA du kan bruke. Det kan også være lurt å snakke med læreren din om det er en spesiell framgangsmåte hen ønsker du skal bruke.

To metallbokser står oppå hverandre på ei hylle, begge har flere lys og nettverksporter på framsiden. Den ene er merket "Router", og den andre er merket "Switch". En kabel går mellom enhetene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

For å sette opp en testlab trenger du en Omada-ruter og en svitsj (helst også av typen Omada). Nettverkskontroller for å styre enhetene setter vi opp som en virtuell maskin i Windows server. Aksesspunkt for trådløstnett kan eventuelt kobles til senere.

Nettverket ditt starter med ruteren, som ruter datapakker mellom forskjellige nettverk. Opp mot internett bruker den WAN1-porten (Wide Area Network). Innad i nettverket ditt bruker den en av LAN-portene (Local Area Network).

Svitsjen gjør det mulig å koble flere maskiner og mer utstyr til det lokale nettverket. Én av portene på svitsjen er koblet til LAN1-porten på ruteren, mens server og eventuelle klientdatamaskiner er koblet til ledige porter på svitsjen.

Fra en sky det står "internett" på, går det en rød strek til en illustrasjon av en ruter. Derfra går det en grønn strek til en svitsj, og streken går videre til en stasjonær datamaskin. Rundt skyen med internett går det en rød stiplet linje merket "WAN". Rundt svitsjen og datamaskinen går det en grønn stiplet linje merket "LAN". Ruteren er plassert i midten slik at både den røde og den grønne linja går gjennom den. Illustrasjon.

Nullstille nettverksutstyr

Når du har koblet opp og startet nettverksutstyret, må du kunne vurdere om det er nødvendig å nullstille (factory reset) noe av det før du kan ta det i bruk i testoppsettet ditt.

Start opp nettverksutstyret, trykk så inn "reset"-knappen på fronten med en binders eller en annen tynn pinne. Hold inn "reset"-knappen til lyset merket "SYS" begynner å blinke hurtig, dette tar rundt fem sekunder. Slipp så knappen.

Utstyret vil nå nullstille seg, denne prosessen tar et par minutter.

Du kan nå koble til din datamaskin med nettverkskabel og begynne konfigurasjon av ruteren din.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 23.01.2023

Læringsressurser

Datalab med Windows Server