Hopp til innhold

Fagstoff

Basisoppsett av UniFi-ruter

UniFi-rutere har sitt eget enkle nettleserbaserte brukergrensesnitt som lar oss konfigurere ruteren nok til å gi internettilgang selv om nettverkskontrolleren ikke er installert ennå.
Et glødende verdenskart lagd av blå og hvite lys. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Om vi skal sette opp et testnettverk enklest mulig, er det lurt å skaffe internettilgang tidlig. Til oppsett med UniFi-utstyr kan vi også gjøre det før nettverkskontrolleren er installert på serveren.

Disse instruksjonene går ut fra at det ikke er en aktiv DHCP-tjeneste i nettverket på WAN-siden av ruteren, og at det derfor må settes opp en statisk IP-adresse på WAN1-porten på ruteren for å få internett-tilgang.

Hvis det er DHCP-tjeneste i WAN-nettverket, vil den gi ruteren få IP-adresse og konfigurasjon automatisk. Hvis dette er tilfellet, kan du høre med læreren din om hvordan du skal gå fram.

1 Gå inn i nettleserbrukergrensesnittet til ruteren

Etter nullstilling er IP-adressen til UniFi-rutere satt til 192.168.1.1. Skriv dette inn i nettleseren (anbefalt nettleser er Chrome).

Sannsynligvis får du opp en advarsel om at nettsiden ikke er trygg. Det er fordi ruteren har forsøkt å sette opp en sikker kanal (HTTPS), men bruker et selvlagd sertifikat (ikke verifisert). Siden vi vet at enheten er det den utgir seg for å være, kan vi gå videre.

Trykk på «Advanced». I tilleggsteksten som kommer fram under, trykker du på «Proceed to 192.168.1.1 (unsafe)».

Nettleservindu. Øverst er det en rød varseltrekant. Under følger tittelen «Your connection is not private» og en kort advarsel. Under er det to knapper: en for å vise detaljer og en for å gå videre. Flere detaljer er åpnet, og nederst er musepekeren over lenken «Proceed to 192.168.1.1 (unsafe)». Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

2 Sjekke ruter-status

Når webgrensesnittet starter opp, vil du først få opp en statusside. Den likner formodentlig på statussiden på bildet under. Velg «Configuration» i menyen til venstre.

Nettleservindu viser konfigurasjons-sammendrag til ruteren. En advarsel på toppen sier at ruteren ikke har internett-tilgang. Skjermbilde.

3 Konfigurere ruteren

I konfigurasjonsvinduet som kommer opp, velger du «Static IP» i nedtrekksmenyen som heter «Connection type». Nå får du opp flere innfyllingsfelter (som på bildet under).

Fyll inn WAN IP-adresse og konfigurasjon. Denne får du fra læreren din. Med mindre du får beskjed om noe annet, kan du la LAN-innstillingene stå som foreslått.

Når du er ferdig, trykker du på «Apply Changes».

Vindu med parametre. Øverst er de som trengs til WAN-innstillinger. Nederst er for LAN. Musepekeren er over en knapp med teksten «Apply Changes» nede til venstre. Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det vil ta opptil et par minutter å lagre og starte ruteren på nytt, så du må bare vente til webgrensesnittet oppdaterer seg selv. Statusen på toppen vil endre seg til «Congratulations! The Gateway is connected to the internet» når ruteren klarer å nå ut til internett.

Hvis ruteren ikke klarer å koble seg til internett

Hvis du ikke får en vellykket oppkobling til internett, er det noen vanlige feil du bør sjekke.

  1. Er konfigurasjonen på WAN-siden riktig?
  2. Er kabelen fra WAN1-porten på ruteren koblet til riktig sted? Følg kabelen, og sjekk at den går helt til hovedsvitsjen i testlaben.
  3. Test at nettverkskablene som er i bruk fra ruteren og helt til hovedsvitsjen, fungerer. Dette kan du gjøre med en kabeltester eller ved å bytte én og én kabel med nye.

Hvis ingen på datalaben får internett-tilgang, kan det være problemer lenger opp i systemet (som styres av læreren, eventuelt skolen eller fylkeskommunen). Snakk med læreren din om dette er tilfellet.

Du kan nå forsøke å bruke internett fra serveren. Husk at den innebygde nettleseren er veldig begrenset på grunn av sikkerhetstiltak. Hvis du har installert en annen nettleser, anbefales det å heller bruke den.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 09.02.2021

Læringsressurser

Datalab med Windows Server