Hopp til innhold

Fagstoff

Melde en klientmaskin inn i et domene

For at domenekontrolleren (AD) skal kunne styre enheter i nettverket, må de være tilknyttet/innmeldt i domenet. I denne artikkelen viser vi hvordan du kan gjøre dette med en Windows 10-klientmaskin.
Påloggingsskjerm når «Other user» er valgt. Brukeren «nilnil» har skrevet inn passord og forsøker å logge inn på domenet «LAB». Skjermbilde.

Tidligere har du satt opp domenekontroller, DNS-server og DHCP-server på serveren og lagd brukerkonto i domenet. Neste steg er da å melde inn en klientmaskin og teste at du kan logge på med brukerkontoen fra domenet.

Start med å logge inn på klientmaskinen din. Du logger inn med den lokale administratorbrukeren du lagde under installasjonen.

Sett et fornuftig maskinnavn

Logg inn på klientmaskinen og bruk den alternative startmenyen (høyreklikk på Windows-ikonet nede i venstre hjørne). Velg «System».

Skroll ned til du finner valget «Rename this PC».

Skjermvindu med tittelen «Rename your PC». Det viser eksisterende maskinnavn og har et felt for å skrive inn et nytt navn. Det er skrevet inn «klient1», og musepekeren er over «Next»-knappen nede til høyre. Skjermbilde.

Skriv inn et enkelt navn på maskinen.

Trykk «Next» når du er ferdig. Du får nå spørsmål om du vil restarte maskinen for å ta i bruk det nye navnet med det same. Velg «Restart now» og la klientmaskinen starte på nytt.

Etter omstarten kan du se i «System»-vinduet igjen for å sjekke at maskinnavnet har blitt endret.

Meld klientmaskinen inn i domenet

I Windows 10 er det to forskjellige steder hvor vi kan endre maskinens innstillinger: kontrollpanelet (Control Panel) og innstillinger (Settings).

Kontrollpanelet (Control Panel) har vært med i alle Windows-versjonene, og de fleste justeringer kan gjøres der. Innstillinger (settings) er nytt med Windows 10 og er enklere satt opp og mer brukervennlig. Dessverre mangler ennå noe innhold for at innstillinger (settings) fullverdig skal kunne ta over for kontrollpanelet.

Trykk på Windows-ikonet i nedre venstre hjørne av skjermen (eller søkefeltet ved sida av).

Skjermvindu med tittelen «Control Panel». Vi ser to rader med store ikoner. Hvert ikon er for en kategori med innstillinger. Skjermbilde.

Skriv inn «Control Panel» (eventuelt «kontrollpanel» om operativsystemet er på norsk).

Da får du opp det tradisjonelle kontrollpanelet.

Oppe i høyre hjørne kan du skru over fra kategorivisning til små eller store ikoner. Velg det som passer best for deg.

Velg «System» fra lista. Du vil nå få opp systeminformasjon. Nede til venstre under seksjonen for «Computer name, domain and workgroup settings» trykker du på «Change settings».

Skjermvindu med tittelen «System». Det viser systeminformasjon. Nede til høyre under overskriften «Computer name, domain and workgroup settings» er musepekeren over lenken «Change settings». Skjermbilde.

Et vindu med tittelen «System Properties» vil nå åpnes. Her trykker du på knappen «Change …» som er ved sida av teksten «To rename this computer or change its domain or workgroup, click Change».

Skjermvindu med tittelen «Computer name / Domain Changes». Det har et felt der man kan endre maskinnavn, og en radioknapp for å skru på tilknytning til domene. Rett under er det et felt hvor man kan skrive inn domenenavn. Det er skrevet inn «lab.lan». Skjermbilde.

Trykk i feltet «Domain:» i vinduet som åpnes, og skriv inn domenenavnet som du har for oppsettet ditt.

Trykk «OK» for å gå videre.

Du vil nå bli spurt om brukernavn og passord til en domenebruker med rettighet til å melde inn maskiner i domenet. Her må du bruke administatorbrukeren fra Windows-servermaskinen din.

Trykk «OK». Innmeldingen kan ta noen sekunder.

Hvis innmeldingen blir godkjent, får du opp en velkomstmelding. Trykk «OK» på denne. Du vil så få opp en advarsel om at maskinen må restarte. Trykk «OK».

Du blir nå sendt tilbake til «System Properties»-vinduet. Her trykker du på «Close» for å avslutte innmeldingen. Du vil nå få opp et vindu for å restarte maskinen. Lukk andre programmer, og velg «Restart Now».

Ved mislykket innmelding

De fleste som får problemer med med å melde maskinen inn i domenet, har fått det på grunn av en av de følgende årsakene:

  1. Brukernavnet eller passordet for innmelding var feil. Prøv på nytt, og sjekk eventuelt i Windows Server-installasjonen din hva som er brukernavnet til administratorbrukeren din.

  2. Domenenavnet som er forsøkt brukt, er feil. Dobbeltsjekk at det er riktig. Du finner domenenavnet i Windows Server-installasjonen.

  3. Innmelding i domene avhenger av at klientmaskinens domene-oppslag går via DNS-serveren du har satt opp på Windows Server. Sjekk med CMD (command prompt) og kommandoen ipconfig /all. Sjekk at «DNS servers»-adressen er den samme som IP-adressen til Windows Server-maskinen din. Hvis den ikke er det, kan du prøve å bruke kommandoene ipconfig /release og ipconfig /renew for å be om ny IP-adresse og informasjon fra DHCP-serveren.

    Hvis dette ikke fungerer, kan det være at du må re-konfigurere DHCP-serveren din eller bruke en statisk IP-adresse på klientmaskinen din. Da kan du legge inn DNS-server manuelt på klienten. Dette er ikke anbefalt, men en mulig nødløsning.

Logg inn med domenebrukeren

Når klientmaskinen har restartet, vil påloggingsvinduet se likt ut som tidligere. Det er ennå mulig for deg å logge inn med den lokale administratorbrukeren.

For å teste pålogging til domenet må du velge «Other user» nede til venstre på påloggingsskjermen. Du vil da få opp felter for brukernavn og passord. Du kan også se hvilket domene maskinen vil forsøke å logge på (i eksemplet under er dette forkortet til «LAB»).

Skriv inn brukernavn og passord på domenebrukeren du satte opp tidligere. I vårt tilfelle er dette en bruker med brukernavnet «nilnil».

Påloggingsskjerm når «Other user» er valgt. Det er felter til brukernavn og passord, og vi ser at brukeren «nilnil» forsøker å logge på domenet «LAB». Skjermbilde.

Under påloggingen vil du se at brukerens fulle navn vises. Den første påloggingen vil ta litt tid, men i løpet av et par minutter er du ferdig innlogget med domenebrukeren.

Får du logget inn med domenebrukeren på klientmaskinen, beviser det at du har har satt opp og basiskonfigurert alle tjenestene som trengs for et enkelt bedriftsnettverk med domenekontroller.

Dette er noe de fleste, selv datainteresserte, aldri setter opp.

Med et oppsett som ditt er det enkelt å utvide med flere brukere, grupper og maskiner og å gjøre tilpasninger for å dekke de unike behovene en ekte bedrift måtte ha.

Du er sannsynligvis ikke ferdig med oppsettet ditt, men du har kommet langt og har nå et fungerende grunnoppsett. Gratulerer!

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 06.04.2021

Læringsressurser

Datalab med Windows Server