Hopp til innhold

Fagstoff

Lage oppstartsmedium

Når man installerer et operativsystem, trenger man installasjonsfilene. Hvis installasjonen i tillegg skal gjøres på en fysisk maskin, trenger vi å lage et installasjonsmedium som datamaskinen kan starte opp fra. Denne veiledningen går gjennom hvordan man kan gjøre dette.
Tre USB-minnepenner ligger på en overflate. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Denne veiledningen går gjennom anskaffelse av installasjonsfiler, og hvordan vi bruker programvare som Rufus og Media Creation Tool for å lage USB-minnepennbaserte installasjonsmedium.

Hvis du skal installere på en fysisk maskin og har fått et ferdiglaget installasjonsmedium (USB-minnepenn eller CD/DVD) fra læreren din, trenger du ikke lage installasjonsmediet selv. Da kan du hoppe over denne veiledningen.

Hvis du skal installere operativsystem på en virtuell maskin, for eksempel ved hjelp av VirtualBox eller Hyper-V, trenger du bare å skaffe installasjonsfilene og laste disse direkte inn i den virtuelle maskinen.

1. Skaff til veie installasjonsfiler

Installasjonsfiler for operativsystem er enkle å finne på nett. For operativsystemer som koster penger å bruke, er det som oftest mulig å installere og teste operativsystemet for en periode uten lisensnøkkel.

Det anbefales å laste ned installasjonsfiler til operativsystemer og annen programvare fra produsentens egen hjemmeside. Trusselaktører forsøker ofte å gjemme skadevare i programvare, spesielt er dette relevant for piratkopier av programvare. Det er derfor viktig at du stoler på kilden du henter programvaren fra.

Installasjonsfilene kommer som oftest i form av en ISO-fil. ISO-filer er enkeltfiler som inneholder et bilde av en tradisjonell CD eller DVD.

Enkelte operativsystemer (spesielt Linux-distribusjoner) kommer i flere versjoner tilpasset forskjellige instruksjonssett som ARM-prosessorer, x86-64, Power PC og så videre. En del operativsystemer kommer også i både 32-bit og 64-bit. For de fleste er det mulig å bruke 64-bit-operativsystemer, og da bør dette gjøres. Av disse årsakene er det viktig å sjekke at installasjonsfilene er riktige for den maskinvare du skal installere på.

Skaffe Windows 10 installasjonsfiler og bruke Media Creation Tool

Gjennom Microsoft sine opplæringssystemer (som Azure Dev Tools for Teaching) er det mulig å skaffe ordinære ISO-filer for mange av Microsoft sine operativsystemer. Alternativt har Microsoft et eget verktøy, Media Creation Tool, som er vanlig å bruke for å skaffe installasjonsfiler for Windows 10 og å lage installasjonsmedium.

Media Creation Tool er enkel å bruke, men det er noen steder hvor man kan gjøre feil.

Tidlig i programmets veileder (etter at lisens er godtatt) så vil det komme valg hvorvidt det er ønske om å oppdatere denne PC-en (som programmet kjører på) eller "Opprett installasjonsmedium". Her er det viktig å velge "Opprett installasjonsmedium".

Programvindu med to valg. "Oppdatere denne PCen nå" og "Opprett installasjonsmedium". Skjermbilde.

Valg av språk kan justeres, dette bør du vurdere i sammenheng med hvilken lisens du eventuelt har.

I neste steg av veiledningen må du bestemme om du ønsker at Media Creation Tool skal lage en ferdig USB-minnepenn med installasjonsfilene til Windows 10 på. Du kan også få en ISO-fil som du kan bruke direkte til en virtuell datamaskin eller som du selv kan legge på en USB-minnepenn ved hjelp av for eksempel programmet Rufus.

Programvindu med to valg: "USB-flash-enhet" eller "ISO-fil". Skjermbilde.

Når du har valgt, vil du bli spurt om å velge USB-minnepennen som du ønsker å bruke (og som blir overskrevet), eller plasseringen du ønsker til ISO-filen.

Prosessen med å lage en Windows 10 ISO-fil eller installasjonsmedium vil ofte ta tretti minutter eller mer.

2. Opprett installasjonsmedium på USB-minnepenn

Programvindu med åtte felter/nedtrekksmenyer og noen knapper. Skjermbilde

Når du har installasjonsfilene (ISO-fil) klar, så er neste steg å få lagt den riktig inn på en USB-minnepenn.

For å gjøre dette brukes ofte programmet Rufus. Programmet er gratis og kan hentes på hjemmesiden til programmet Rufus.if.

Rufus er Windows-programvare. For brukere av Mac eller Linux finnes det alternativer. Søk på nettet og snakk med læreren din om anbefalt fremgangsmåte.

Rufus trenger tillatelse til å gjøre forandringer på lagringsenhetene, det vil derfor komme opp et spørsmål fra operativsystemet når Rufus starter. Dette må godtas for at programmet skal fungere.

Ved første øyekast kan Rufus virke komplisert, men hvis man starter fra toppen, så er det ikke vanskelig å bruke i praksis. Vi fokuserer på den øverste delen av programvinduet først.

Programvindu med åtte felter/nedtrekksmenyer og noen knapper. Skjermbilde
Åpne bilde i et nytt vindu

Feltet "Enhet" gir deg en liste over tilgjengelige USB-minnepenner. Finn den du ønsker å gjøre til installasjonsmedium.

På neste linje trykker du på "VELG", du vil da få opp et navigasjonsvindu som du kan bruke for å finne ISO-filen du ønsker å bruke.

Når ISO-filen blir lagt inn, legges den under feltet "Oppstartstype". Du vil også se at flere andre felter fylles med anbefalte innstillinger.

Feltet "Bildevalg" som vises på bildet over blir synlig hvis en nyere Windows ISO-fil blir lastet inn. Den gjør det mulig å velge noen spesialversjoner av Windows.

Feltet "Partisjonskjema" brukes for å justere installasjonsmediet for å fungere med henholdsvis BIOS (MBR)- eller UEFI (GPT)-baserte datamaskiner.

OBS:

Maskiner med UEFI vil ofte ha “legacy mode” som gjør installasjon med en MBR konfigurert minnepenn mulig, men OS vil ofte ikke starte opp skikkelig etterpå. Hvis dette skjer, anbefales det å lage nytt installasjonsmedium og installere operativsystem på maskinen på nytt.

Feltet "Målsystem" brukes sjelden og vil automatisk foreslå den mest vanlige konfigurasjonen.

Under "Vis avanserte stasjonsegenskaper" finnes noen spesialinnstillinger som er mindre vanlige. Denne kan man dermed hoppe over.

Programvindu med åtte felter/nedtrekksmenyer og noen knapper. Skjermbilde
Åpne bilde i et nytt vindu

I den nedre delen av programvinduet har vi to områder. Det første, "Format-valg", bestemmer hvordan installasjonsmediumets filsystem skal settes opp. Forslag til dette blir satt opp basert på ISO-filen og vil i de aller fleste tilfeller fungere helt fint. "Vis avanserte formatalternativer" er bare relevant i helt spesielle tilfeller og kan derfor hoppes over.

I nederste del av programvinduet har vi statusfelt, som viser hvor programmet er i prosessen. Nede til venstre er det knapper for informasjon og justeringer av selve Rufus.

Til høyre er knappen "LUKK" for å avslutte Rufus uten å lage installasjonsmedium. "START" begynner prosessen med å lage installasjonsmediet.

Et sprettoppvindu vil komme fram hvor du må bekrefte at du ønsker å overskrive den valgte USB-minnepennen. Når dette er akseptert, vil prosessen med å lage installasjonsmediet starte.

Programvindu med mange inaktive felter. På bunnen er en statuslinje som viser hvor langt arbeidet med å lage installasjonsmedium er kommet i prosent. skjermbilde
Åpne bilde i et nytt vindu


CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 13.01.2021

Læringsressurser

Datalab med Windows Server