Hopp til innhold
Du er nå inne i en læringssti

Fagstoff

Filmskaper Elle-Máijá Tailfeathers

Elle-Máijá Tailfeathers er både filmskaper og skuespiller. Hun er halvt blackfoot-indianer og halv samisk, en bakgrunn som ofte gjenspeiles i filmene hennes.

Elle-Máijá Tailfeathers

Hun begynte filmkarrieren sin i 2011 med den eksperimentelle kortfilmen Bloodland. Filmen ble laget som en protest mot at oljeselskaper skulle starte oljeboring i blackfoot-indianernes landområder. Etter denne filmen har hun laget en rekke andre filmer innen flere ulike sjangre som fiksjon, dokumentar, mokumentar og musikkvideo.

Samisk og blackfoot

Far til Tailfeathers er norsk same, mens moren er blackfoot-indianer fra Kainai First Nation. Kainai-stammen er også kjent som «the Blood Tribe» eller «Kainaiwa». De er en del av Blackfoot-sammenslutningen som består av tre indianerstammer: siksikáwa, kainai og pieganere. Blackfoot-indianerne holder til i Alberta, Canada, de livnærte seg opprinnelig av bøffeljakt og er blant annet kjent for sin seremonielle og hellige soldans.

Urfolkstematikk

Filmene til Tailfeathers handler ofte om samfunnsproblemer og urettferdighet knyttet til urfolkstematikk. Filmene har vært vist på festivaler flere steder i verden, som for eksempel filmfestivalen i Berlin, Vancouver International Film Festival, imagineNATIVE Film and Media Arts Festival, Seattle International Film Festival og Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Relatert innhold

Eksperimentell dokumentarfilm laget av filmskaper Elle-Máijá Tailfeathers. Filmen handler om Tailfeathers' egen familiehistorie.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson Jensen. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 23.08.2017