Hopp til innhold

Fagstoff

Skylappjenta som tverrfaglig ressurs

Iram Haqs kortfilm Skylappjenta egner seg godt som tverrfaglig ressurs i norsk, kommunikasjon og kultur, mediefag og samfunnsfag. Her følger en oversikt over fag, trinn og læringsmål til oppgavene du finner i læringsstien.
Portrett av Iram Haq, filmregissør med norsk-pakistansk bakgrunn
Åpne bilde i et nytt vindu

Norsk

I norskfaget åpner Skylappjenta, som en samtidstekst, for å drøfte både kulturmøter og kulturkonflikter i det norske samfunnet. Filmen tar utgangspunkt i et kjent eventyr og bidrar til at elevene kan lære mer om eventyrsjangeren når de skal jobbe med fortellemåter i myter og folkediktning.

Læringsmål: Vurder hvordan filmskaperne har benyttet dramaturgi som virkemiddel i filmen.

Kommunikasjon og kultur 1

Filmen åpner for interessante diskusjoner om utfordringer ved tverrkulturell kommunikasjon og identitet.

Læringsmål: Etter å ha sett Skylappjenta skal du kunne diskutere forholdet mellom kultur, individ og samfunn med utgangspunkt i filmen.

Medier og kommunikasjon Vg1

I medier og kommunikasjon er filmen interessant fordi den bruker et eventyr til å fortelle en moderne historie. Filmen gir elevene mulighet til å lære mer om filmspråk, fortelleteknikk og dramaturgi som igjen kan være nyttig i elevenes egne medieproduksjoner.

Læringsmål: Etter å ha sett filmen skal du skrive et filmmanus.

Samfunnsfag Vg1

Skylappjenta viser både kulturmøter og kulturkonflikter og sier noe om hvordan det er å leve i et flerkulturelt samfunn.

Læringsmål: Bruk filmen som utgangspunkt til å diskutere utfordringer og muligheter i det flerkulturelle Norge.

Medie- og informasjonskunnskap Vg3

Skylappjenta framstiller karakterene på en karikert og stereotyp måte. Det er viktig å kunne forholde seg kritisk til medias framstillinger siden disse er med på å forme vår oppfatning av minoritetsgrupper.

Læringsmål: Du skal beskrive hvordan karakterene i filmen er framstilt, og vurdere hvilke filmatiske virkemidler som er benyttet i framstillingen.

Relatert innhold

Kortfilmen Skylappjenta, en moderne versjon av «Rødhette og ulven», er en animasjonsfilm med ekte skuespillere.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson .
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Læringsstier