Hopp til innhold

Spillefilm

Å vende tilbake

En norsk offiser vender tilbake til familien i Norge etter å ha tjenestegjort i Afghanistan. Han sliter med psykiske problemer etter alt han har opplevd i krigen, og hjemkomsten blir ikke helt slik de to sønnene hadde håpet.

Om filmen

To gutter venter på at faren skal komme hjem fra Afghanistan. Faren har deltatt i de norske styrkene. Oppdraget i Afghanistan er over og han er nå hjemme for godt.

Kort tid etter at faren har kommet tilbake drar han ut i skogen på jakt. Da han ikke kommer hjem neste dag, begynner de to brødrene å ane uro.

De bestemmer seg for å dra avgårde for å lete etter faren på fjellet.

Psykisk helse

Filmen handler om hvordan soldater og deres familier berøres av krig, og hvordan menn evner å håndtere mentale lidelser.

Faren vender hjem fra krigen med sterke traumatiske opplevelser, men drar heller ut i naturen for å bearbeide problemene enn å snakke om dem.

35 mm og lavbudsjett

Å vende tilbake er en utradisjonell film på flere måter. Filmen er spilt inn på lavbudsjett, og selve filmingen ble gjort på 16 dager.

Regissørens bror, Oskar Dahlsbakken, benyttet gammeldags kamera med 35 mm film da han filmet Å vende tilbake. Tagningene er lange og stillferdige og bildespråket er preget av visuelt storslåtte naturbilder.

Regissøren Henrik Martin Dahlsbakken var bare 25 år da han laget filmen, og han har ikke tradisjonell filmutdannelse. Filmen var en av tre spillefilmer på den norske Oscar-kortlisten i 2015.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 28.05.2020

Læringsressurser

Læringsstier