Tverrfaglig oppgaver i historie og mediefag til TV-serien Kampen om tungtvannet. Velg en eller flere av oppgavene.
TV-serien Kampen om Tungtvannet (2015) og spillefilmene Kampen om tungtvannet (1948) og Helter i Telemark (1965) bygger alle på hendelser som faktisk fant sted under andre verdenskrig.

Bilde fra Vemork etter sabotasjen.
Oppgave 1
Studer nettsiden til Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan, og søk på nettet etter informasjon om tungtvann.
- Hva er tungtvann, og hvorfor ble dette produsert på Rjukan?
- Hvorfor var tilgangen til tungtvann så viktig, både for tyskerne og for de allierte?
- Det ble i alt iverksatt fire militære operasjoner for å stoppe produksjonen av tungtvann på Rjukan. Hvem deltok i disse operasjonene, og hva ble utfallet?

Den tyske kvantefysikeren Werner Heisenberg fikk Nobelprisen i fysikk i 1932. Her foreleser han for studenter i 1936.
Oppgave 2
I innledningsscenen til episode 1 i TV-serien Kampen om tungtvannet møter vi professor og motstandsmann Leif Tronstad som foreleser i kjemi ved det som den gang het Norges Tekniske Høgskole i Trondheim.
- Hvilket eksistensielt spørsmål er det professoren stiller til seg selv og studentene sine?
- Hva ville du ha gjort i denne situasjonen dersom det var du som måtte velge?
- En annen hovedperson i TV-serien er den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenberg som ledet det tyske uranprosjektet. Hvordan velger han å svare på det dilemmaet han stilles overfor når han blir tilbudt å lede dette prosjektet?
- Diskuter i klassen: Er en vitenskapsmann ansvarlig for hvordan de funnene han gjør, blir anvendt av de som har makten i et samfunn?

Richard Harris og Kirk Douglas i filmen The Heroes of Telemark (1965).
Oppgave 3
Sammenlign TV-serien Kampen om tungtvannet med spillefilmen Kampen om tungtvannet fra 1948, i regi av Titus Vibe Müller og franske Jean Dreville, og Hollywood-filmen Helter i Telemark (Heroes of Telemark) fra 1965, med Kirk Douglas og Richard Harris i hovedrollene.
- Spillefilmen fra 1948 gir seg ut for å være autentisk. Hvordan kommer dette til uttrykk i innledningen?
- Hva har skjedd med måten fienden (tyskerne) framstilles på i løpet av de nesten 70 årene som er gått siden den første filmen ble laget, og hvorfor tror du framstillingen av fienden har endret seg?
- De som deltok i aksjonene på Rjukan, har i ettertid blitt omtalt som norske krigshelter. Hvilke egenskaper tillegger filmen Helter i Telemark disse personene?
- Framstiller den nye TV-serien disse personene på samme måte? Hva er likt? Hva er forskjellig?
- Les minst tre anmeldelser av TV-serien Kampen om tungtvannet. Hvilke filmatiske sider ved TV-serien er det anmelderne mener er spesielt vellykkede?
Oppgave 4
Les Sven Egil Omdals mediekommentar Ikke helt fakta om krigen.
- Historikere har vært kritisk både til Marte Michelets bok Den største forbrytelsen og til TV-serien Kampen om tungtvannet. Hva går kritikken ut på?
- Omdal omtaler dette som «en tradisjonell infotainment-diskusjon». Hva betyr begrepet infotaiment, og hva handler debatten om?