Hopp til innhold

Spillefilm

Radioactive

I Radioactive blir du kjent med vitenskapskvinnen Marie Curie. Sammen med ektemannen Pierre Curie endret hun vitenskapen med sine oppdagelser innen radioaktivitet. Bli med på en vitenskapelig reise fra slutten av 1800-tallet og frem til moderne tid.

Om filmen

Radioactive er en biografisk film. Vi følger Marie Curie gjennom forskningen hennes, ekteskapet med Pierre Curie og oppdagelsen av to nye grunnstoff, radium og plutonium.

Curie var den første kvinnen som noensinne fikk en nobelpris i naturvitenskap. Det var derimot ikke bare positiv oppmerksomhet knyttet til forskningen. Etter hvert som de vitenskapelige oppdagelsenes mørke bakside ble kjent, opplevde Curie også motstand.

Filmen er regissert av Marjane Satrapi og hadde premiere i 2019. Den høstet god kritikk for sin vakre kinematografi. Det er verdt å nevne at filmens sjefsfotograf, Anthony Dod Mantle, tidligere har vunnet Oscar for kinematografien i filmen Slumdog Millionaire.

Filmen bygger på den litterære biografien Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout. Boka kom ut i 2010 og er skrevet av forfatter Lauren Redniss.

Nytte eller skade?

Curies arbeid og vitenskapelige oppdagelser representerer på mange måter et dilemma. Har oppdagelsene vært mest til nytte eller skade? Til medisinsk bruk kan det bidra til å redde liv. Når det brukes til krigføring og til å utvikle kjernefysiske våpen, fører det med seg enorm skade.

Filmen egner seg godt som utgangspunkt for diskusjoner og refleksjoner rundt utviklingen og utbredelsen av atomvåpen, og bruken av atomenergi i møte med vår tids klimautfordringer.

Relatert innhold

Vi følger vitenskapskvinnen Marie Curie gjennom forskningen hennes, ekteskapet med Pierre Curie og oppdagelsen av to nye grunnstoff: radium og plutonium.

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.02.2024

Læringsressurser

Teknologi og etikk