Hopp til innhold

Kortfilm

Hilbes biigá

Det er lite som er "typisk samisk" ved Hilbes biigá. Likevel speiler denne kortfilmen ung samisk virkelighet i dag. Filmen har blitt vist på en rekke filmfestivaler rundt i verden og vunnet flere priser.

Handling

Femten år gamle Máigon og hennes bestevenninne, Ánne-Sire, lever i en liten bygd på den arktiske tundraen. Det er sommer, midnattssola skinner, og nettene er natteløse.

Den noe naive Máigon utfordres av den mer erfarne Ánne-Sire til å debutere seksuelt. Máigon føler seg presset, men hun har sin egen plan: en roadtrip til Sverige, men ikke uten risiko. Hilbes biigá er en pønkete roadmovie om vennskap, seksualitet, grenser, press og ikke minst lengsel.

Hilbes biigá har flere likhetstrekk med den svenske spillefilmen Fucking Åmål fra 1998, av regissør Lukas Modysson. Fucking Åmål skildrer ungdomsmiljøet i et lite tettsted i Nord-Sverige.

Vennskap og sjalusi

Regissør Marja Bål Nango og filmen hennes har i tillegg vunnet flere priser, blant annet debutantprisen Skårungen under Tromsø filmfestival 2015. Juryen mente filmen var modig, med temaer som berører ungdom:

Årets Skårunge har klart å skape et modig og direkte portrett av vennskap og sjalusi. En film som tar opp store og komplekse tema, og viser indre følelser i tilsynelatende små øyeblikk i livet. Årets vinner får også uerfarne skuespillere til å gi energiske opptredener og liv til karakterene. (Lysnes, 2015)

Kilde

Lysnes, G. K. (2015, 14. januar). Hun er kåret til årets Skårunge. https://www.itromso.no/kultur/article10540601.ece

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Urfolk